Wiosenna lasagne na bogato, z białymi szparagami i szpinakiem. Jest pyszna, sycąca, a do tego ładnie wygląda.
Składniki na ok. 4 porcje:
makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
1 kg białych szparagów
750g szpinaku (świeży lub mrożony)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
125g sera mozzarella (1 kulka)
1 łyżeczka + 2 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej (20g)
sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm. (Łupin i odciętych końcówek nie wyrzucać).
Szparagi przełożyć do garnka i zalać 1 litrem wody. Wodę posolić, dodać szczyptę cukru i łyżeczkę masła. Szparagi gotować ok. 10 minut, aż będą półmiękkie. Następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową, odstawić na bok, a do wywaru dodać łupiny i odcięte końcówki i gotować jeszcze 5 minut. Wywar szparagowy przecedzić przez sitko, odmierzyć 300ml i odstawić na bok. (Łupiny i końcówki wyrzucić).
Przygotować szpinak. Świeży szpinak umyć, osuszyć, odciąć ogonki i posiekać drobno. (Szpinak mrożony rozmrozić, odlać wodę i posiekać drobno).
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Dodać cebulę i czosnek i podsmażyć. (Cebula ma się zeszklić, ale nie zbrązowieć). Dodać szpinak i gotować ok. 10 minut, ciągle mieszając, aż cała woda odparuje i szpinak zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić na bok.
Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Garnek ściągnąć z ognia, wlać 300ml zimnego wywaru ze szparagów, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać sól i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Kolejno położyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie sos beszamelowy, szpinak i na końcu szparagi. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, sos beszamelowy, szpinak, szparagi. Na górę wyłożyć makaron, posmarować sosem i rozłożyć plasterki sera mozzarella.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, aż makaron będzie miękki.
Szpinak to coś uwielbiam i to praktycznie pod każdą postacią. Lasagne pycha
Świetna strona, bardzo często z niej korzystam i próbuje.
Pani Joanno wielkie dzięki za fajne przepisy i proszę o więcej, szkoda, że w ostatnim czasie jest ich tak mało :(