
Łazanki z białą kapustą, chrupiącym boczkiem, aromatyczną kiełbasą, pieczarkami i cebulą. To jednogarnkowe, pyszne i sycące danie, które przygotowuje się łatwo i dość szybko.
Składniki na ok. 5- 6 porcji:
- ½ małej, białej kapusty
- 250 g makaronu łazanki
- 2 średnie cebule
- 250 g pieczarek
- ok. 100 g kiełbasy
- ok. 80 g boczku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
Sposób przygotowania:
- Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Kolejno przełożyć do garnka, podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić 1 łyżeczką soli, przykryć i gotować na małej mocy palnika do miękkości (ok. 30 minut).
- W międzyczasie obrać cebule i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pieczarki i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
- Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku.
- Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do usmażonych pieczarek.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką.
- Dodać makaron i delikatnie wymieszać.
|
Kuchnia: |
Polska |
|
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
ok. 5- 6 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
