Kotlety z pieczarkami w sosie keczupowo- śmietanowym
15 Komentarzy
Pyszny obiad. Kotlety zapiekane są z pieczarkami i cebulą w bardzo dobrym sosie z keczupu, musztardy i śmietany. Gorąco polecam.
Składniki na 4 porcje:
- 4 kotlety schabowe
- 2 duże cebule
- ok. 600g pieczarek
- ok. 125g boczku pokrojonego w drobną kostkę
- 100ml keczupu
- 4 łyżki musztardy
- 200g słodkiej, płynnej śmietany
- trochę mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kotlety oczyścić, przyprawić solą i pieprzem i panierować w mące. Usmażyć na oleju z obu stron.
- Cebule obrać i pokroić w plasterki.
- Pieczarki oczyścić i przekroić na pół.
- Cebulę przysmażyć z boczkiem. Dodać pieczarki i usmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać keczup, musztardę i wymieszać.
- Do żaroodpornego naczynia włożyć kotlety, a na nie pieczarki z sosem. Całość polać śmietaną. (Naczynia nie przykrywać).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 200°C.
- Podawać z ziemniakami.
Odsłon: 64916