1 łyżeczka soli (zwykłej, ziołowej lub czosnkowej)
4 łyżki oliwy lub oleju
Sposób przygotowania:
Karkówkę oczyścić, umyć i osuszyć.
Ząbki czosnku obrać i pokroić w słupki. Ostrym nożem robić dziurki w mięsie i wkładać słupki czosnku.
Zioła wymieszać z oliwą. Mięso obtoczyć w oliwie i wstawić do lodówki, na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązać, rozciąć lekko i piec karkówkę 1 godzinę w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie rozciąć rękaw i wbić ostry nóż w mięso. Jeśli wypłynie krew, należy piec jeszcze dłużej (piekę najczęściej jeszcze z pół godziny z rozciętym rękawem), jeśli nie karkówka jest gotowa.
Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno np. do chleba.