Flammkuchen to taka niby pizza, charakteryzująca się bardzo cienko rozwałkowanym ciastem. Piecze się ją krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Poniżej prezentuję klasyczny Flammkuchen, czyli z surową cebulą i boczkiem. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
125 ml lekko ciepłej wody
szczypta soli
Nadzienie:
200 g gęstej, słodkiej śmietanki (lub creme fraiche)
2 średniej wielkości cebule
100 g drobno pokrojonego boczku w kostkę
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto, ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać, aż ciasto nie będzie klejące. Jeśli będzie się kleić dosypać jeszcze troszkę mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki.
Cebulę porozdzielać palcami, dodać do miski i wymieszać z boczkiem i śmietaną.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
Ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko na wymiar blachy (ok. 30x 40 cm). Papier z ciastem zsunąć na blachę do pieczenia.
Na cieście rozłożyć masą z cebuli i boczku. Od razu wstawić do piekarnika, aby ciasto nie namokło.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eugen·
3 lat temu
Już z nie jednego pieca Flammkuchen jadłem i w końcu sam piekę. Receptura tu podana jest OK. Warto jednak wiedzieć, że istnieje wiele wariantów tego dania. O jednym jedynym oryginale nie może być więc mowy. Warto więc popróbować różnych wersji. Ja podduszam lekko cebulę i boczek, nagrzewam piekarnik na max tj. 250°C z blachą lub płytą kamienną. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 mm, pod placek wsuwane papier do pieczenia a następnie łopatkę do pizzy. Ciasto smaruję śmietaną typu créme fraiche 30% a następnie układam boczek, wędzoną szynkę lub Bacon i cebulę. Piekę co około osiem minut i brzegi placka są zarumienione a ciasto suche i chrupkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia ·
3 lat temu
Łyżka maślanki na 100ml słodkiej śmietanki. Wlewamy do słoiczka z przykrywką i zostawiamy na noc na blacie. Rano mamy creme fresh.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mm·
3 lat temu
I bardzo dziękuję za przepis. Niemiecka "pizza" jest super (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata ·
3 lat temu
W Polsce jakiej śmietany najlepiej użyć? 18%? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Gęstą śmietankę 30- 36%
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krysia·
3 lat temu
Od kiedy smietana 30% lub 36% jest gesta? ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mm·
3 lat temu
36 akurat jest dosyc gesta
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tom·
3 lat temu
Wystarczy skoczyć do netto masz piatnice śmietankę 36 do deserow idealnie się nadaje. Śmietana a śmietanka to dwie różne rzeczy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
8 miesięcy temu
Od zawsze. Jest różnica między śmietaną gęstą a śmietanką, która jest bardzo rzadka. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Leszek·
4 miesięcy temu
Ja daję 12%
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Viking·
3 lat temu
Polecam upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy. Ja upiekłem na grillu gazowym. Bomba przez duże „Ą” ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
3 lat temu
Robię kolejny raz,pycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
4 lat temu
Przepyszne. Jadłam bardzo dawno temu na Ryneczku w Wiesbaden. Smak po zrobieniu jak w oryginale. Pyszności!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Właśnie zrobiłam , moje dziecko na widok , zaczęło piszczeć i mnie całować - jadamy to głównie weFrancjii a tu proszę , Francja w domu , nic nie różni się od restauracji .... cudowny , genialny przepis nie ma , ze się nie uda .
Ps : ja osobiście nie wyobrażam sobie dodać drożdży , to nie polski cebulak :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 lat temu
Co zrobić by ciasto nie "napompowywało" się?? czasami muszę kilka razy przebijać widelcem bo inaczej nie nadaje się potem do zjedzenia :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
10 lat temu
Czy takie cieniutkie ciasto po upieczeniu nie przywarło do papieru?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ola·
4 lat temu
nie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ireczka·
10 lat temu
To danie jest tak proste do wykonania...
a potem tak smaczne...niebo w gębie.
Polecam. Życzę smacznego!
Ireczka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
11 lat temu
Kilka dni temu jadlam Flammkuchen na swiatecznym jarmarku w Rothenburg. Tak mi zasmakowal, ze postanowilam zrobic go w domu. Przepis jest rewelacyjny, Flammkuchen wyszlo suuuuuper! Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
12 lat temu
Jadłam tarte flambee w Alzacji i ciasto było identyczne - pycha! Może z tymi drożdżami to jak z bigosem - ile przepisów, tyle wersji. Niewykluczone że Niemcy dają drożdże, ale to z założenia ma być cienki podpłomykowy placek także dla mnie jest to idealny przepis. Szkoda, że kaloryczny, ale nie można mieć wszystkiego :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grzegorz·
4 lat temu
Co tam kaloryczny raz na jakiś czas to i święty zgrzeszy (bike) (nod) (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
13 lat temu
[b]Lilalo[/b] są różnie przepisy z jak i bez drożdży. To kwestia gustu. Ważne jest, aby ciasto było cienkie i aby piec je w bardzo wysokiej temperaturze przez krótki czas. Ciasto nie może być grube i mięciutkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
lilalo·
13 lat temu
dziwne jest to ze na polskich stronach pisza wszyscy ze flammkuchen robi sie bez drozdzy, ja we wszystkich niemieckich gazetach mam z drozdzami,zreszta od Niemki takze dostalam przepis z drozdzami i z nimi polecam bo wtedy ciasto jest przepyszne!!!!! mieciutkie grube jak buleczki!!!najlepszy flammkuchen to plastry swiezej dyni boczek cebula i gruszka!!! Polecam!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kama ·
5 lat temu
Flammkuchen robi sie bez drozdzy, z drozdzami to juz Pizza Teig, a nie Flammkuchen :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eve·
15 lat temu
Polecam,przepyszne,ciniutkie, chrupiace ciasto.Jadlam rowniez z plastrami wedzonego lososia i gorgonzla ohh.
Pokrojone na deseczce mniam, mniam...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
15 lat temu
Piękne danie, cudownie wygląda:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
15 lat temu
[b]viridianka[/b]: to chyba pociąga facetów. Mój mąż na widok tego dania też się trzęsie :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
viridianka·
15 lat temu
mój Tata jak zobaczy takie coś to mnie zamęczy o jej zrobienie, uciekam stąd :P
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nicole·
15 lat temu
Mmmmmmm... uwielbiam! Dzięki za przypomnienie o tym daniu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madzia·
4 lat temu
Wspanialy i prosty przepis. Zawsze sie udaje. Robie z łososiem, mieskim z kurczaczka, boczkiem...co pasuje akurat. Dziekuje!!