
Flammkuchen to taka niby pizza, charakteryzująca się bardzo cienko rozwałkowanym ciastem. Piecze się ją krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Poniżej prezentuję klasyczny Flammkuchen, czyli z surową cebulą i boczkiem. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 125 ml lekko ciepłej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g gęstej, słodkiej śmietanki (lub creme fraiche)
- 2 średniej wielkości cebule
- 100 g drobno pokrojonego boczku w kostkę
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto, ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać, aż ciasto nie będzie klejące. Jeśli będzie się kleić dosypać jeszcze troszkę mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki.
- Cebulę porozdzielać palcami, dodać do miski i wymieszać z boczkiem i śmietaną.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
- Ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko na wymiar blachy (ok. 30x 40 cm). Papier z ciastem zsunąć na blachę do pieczenia.

- Na cieście rozłożyć masą z cebuli i boczku. Od razu wstawić do piekarnika, aby ciasto nie namokło.

- Piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.
|
Kuchnia: |
Francuska |
|
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
