Smaczna, domowa pizza na drożdżowym spodzie, pokrytym szynką, kukurydzą, papryką konserwową i serem.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
175 ml lekko ciepłej wody
3 łyżki oleju
szczypta cukru
½ łyżeczki soli
Dodatki:
ok. 100 g szynki
ok. 200 g sera żółtego typu Ementaler
ok. 80 g odsączonej kukurydzy konserwowej
kilka łyżek pulpy pomidorowej/ przecieru pomidorowego
2 papryki konserwowe (polecam grillowane bez skórki)
oregano, sól ziołowa
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: 50 ml lekko ciepłej wody wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szczyptą cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę mąki wsypać do dużej miski i wymieszać z solą. Wyrośnięty zaczyn (z punktu 1) dodać do mąki razem z olejem. Dodać resztę lekko ciepłej wody. Zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym na gładką masę.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
W międzyczasie papryki osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski.
Kukurydzę przełożyć na sitko i odsączyć z zalewy.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto.
Posmarować pulpą pomidorową. Posypać oregano i solą ziołową. Rozłożyć paprykę, kukurydzę, plasterki lub kawałki szynki i posypać startym serem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.