Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, ugotowany na wywarze. Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny.
Tak przygotowany żurek można podawać również w ciągu roku z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Marchewkę z wywaru też można pokroić na plasterki i dodać do zupy.
Składniki na ok. 6- 7 porcji:
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
3 kawałki suszonych grzybów
ok. 500g białej kiełbasy (może być również wędzonej)
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Dodać cebulę, grzyby, kiełbasę (nakłuć ją wcześniej widelcem), boczek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dodać 1,5 litra wody. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.
Osobno ugotować jajka na twardo.
Warzywa i mięso wyciągnąć z garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Grzyby pokroić w paseczki. Odstawić na bok.
Do wywaru dodać zakwas i majeranek. (Majeranku dodajemy sporo. Co najmniej łyżkę). Gotować 10 minut. (Nie dłużej, bo zakwas może stracić smak i aromat). Na końcu wlać śmietanę. Dodać kiełbasę, boczek i grzyby. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z przekrojonym na pół lub ćwiartki jajkiem.
Pierwszy raz w życiu ugotowałam żurek. Wspaniały przepis, co prawda pominęłam boczek, ponieważ go nie miałam, a dodałam ząbek czosnku. Zakwas kupiłam. Żurek wyszedł rewelacyjny, smakował całej rodzinie.
Ja dodaję zawsze mleko a nie śmietanę i żurek jest rewelacyjny, szczególnie jak zakwas jest naprawdę kwaśny, to mleko ten kwas równoważy. Proponuję spróbować. A mleka dodaję dotąd, aż smak będzie idealny (próbując kilka razy). Dodaję na koniec tuż przed dodaniem majeranku.
Żadne grzyby.. żadny majeranek. Zakwas ..kiełbacha biała kostka winiary do smaki.. ja dałem 15 kiełbasek z biedry plus 4 jajka pokrojone na 4.. i 4 ziemniaki małe pokrojone na ćwiartki. . Żadnuch innych przypraw .bo im więcej tym bardziej dziwaczne przepisy. P.s niedługo ktoś napisze że dwie łyżeczki ketschupu dodał...
ja jem żurek 3x w tygodniu mój przepis to 1kg wędzonych żeberek do tego por,seler marchew pietruszka ,ziele angielski,liść laurowy,ziarnka pieprz ,gotuję to 40 min wyjmuję warzywa ,które przeznaczam na sałatkę a do bulionu z mięsem dodaję wędzoną kiełbasę i zakwas,łyżkę mąki z śmietaną na koniec i zagotowuję pyszny żurek z smacznym mięsem gotowy.
Tak tak, super. Specjalnie weszłam w ten przepis bo byłam ciekawa czy jest boczek. Sporo osób go omija jak dodaje kiełbasę. Ja uwielbiam ! Ale długo szukałam chudego kawałka.