Zupa pizza
Pyszna, sycąca i aromatyczna zupa z mięsem mielonym, papryką, pieczarkami, kukurydzą, serem itd. Doskonała na obiad lub jako ciepła kolacja, dla całej rodziny lub na przyjęcia. Jest niskowęglowodanowa i bezglutenowa. Skąd jej nazwa? Od składników, które zamiast piec na spodzie do pizzy, gotujemy jako zupę w garnku. Rozgrzewa od środka, szczególnie w zimne dni.
Składniki na ok. 6- 7 porcji:
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g pieczarek
- 2 papryki np. czerwona i żółta
- 2 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)
- 300 ml bulionu warzywnego (w szybkie wersji może być bulion instant rozpuszczony w wodzie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- czarny pieprz mielony do smaku
- 100 g kukurydzy z puszki, waga po odsączeniu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, świeżej lub mrożonej
- 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki, świeżej lub mrożonej
- 100 g serka kremowego typu Philadelphia, Almette
- tarty ser np. mozzarella do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ząbki czosnku obrać. Odstawić na bok.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę.
- Kukurydzę przełożyć na sitko i odsączyć z zalewy. Odważyć 100 g.
- Na głębokiej patelni lub w garnku z powłoką teflonową rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia. Dodać pieczarki i smażyć ok. 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać mięso mielone i mieszając smażyć ok. 5 minut, aż mięso straci kolor różowy.
- Dodać kawałki papryki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, passatę pomidorową, bulion, sól, oregano, bazylię i pieprz. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez 10 minut. Na końcu wmieszać kukurydzę, zieloną cebulkę, pietruszkę i serek kremowy.
- Zupę rozlać do talerzy i według uznania posypać startym serem.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 6- 7 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 9593
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.