Zupa pizza

Napisz komentarz
Zupa pizza

Pyszna, sycąca i aromatyczna zupa z mięsem mielonym, papryką, pieczarkami, kukurydzą, serem itd. Doskonała na obiad lub jako ciepła kolacja, dla całej rodziny lub na przyjęcia. Jest niskowęglowodanowa i bezglutenowa. Skąd jej nazwa? Od składników, które zamiast piec na spodzie do pizzy, gotujemy jako zupę w garnku. Rozgrzewa od środka, szczególnie w zimne dni.

Składniki na ok. 6- 7 porcji:

  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g pieczarek
  • 2 papryki np. czerwona i żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)
  • 300 ml bulionu warzywnego (w szybkie wersji może być bulion instant rozpuszczony w wodzie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • 100 g kukurydzy z puszki, waga po odsączeniu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, świeżej lub mrożonej
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki, świeżej lub mrożonej
  • 100 g serka kremowego typu Philadelphia, Almette
  • tarty ser np. mozzarella do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ząbki czosnku obrać. Odstawić na bok.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  4. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę.
  5. Kukurydzę przełożyć na sitko i odsączyć z zalewy. Odważyć 100 g.
  6. Na głębokiej patelni lub w garnku z powłoką teflonową rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia. Dodać pieczarki i smażyć ok. 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać mięso mielone i mieszając smażyć ok. 5 minut, aż mięso straci kolor różowy.
  7. Dodać kawałki papryki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, passatę pomidorową, bulion, sól, oregano, bazylię i pieprz. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez 10 minut. Na końcu wmieszać kukurydzę, zieloną cebulkę, pietruszkę i serek kremowy.
  8. Zupę rozlać do talerzy i według uznania posypać startym serem.
czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6- 7

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Zupa pizza Zupa pizza
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.