Rosół to tradycyjna, polska zupa, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Rosół najczęściej gości na niedzielnym stole. To aromatyczna, klarowna zupa podawana najczęściej z makaronem, pokrojoną, ugotowaną marchewką i kawałkami mięsa. Dodatkowo można posypać ją posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Rosół może być bazą do przygotowania wielu zup np. pomidorowej.
Składniki:
1 kurczak o wadze ok. 1,2- 1,5 kg (lub części z kurczaka z kośćmi np. udka, skrzydełka, korpus)
3 litry wody
2 marchewki
2 pietruszki
ok. ¼ korzenia selera
1 cebula
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
1/2 łyżki soli
gałązka świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)
Dodatkowo:
makaron (ok. 50 g na osobę)
posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na części. Oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Opłukać, przełożyć do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszki, seler, por, gałązki natki pietruszki i lubczyku umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać. Łupiny z cebuli opłukać. (Dodadzą zupie koloru). Cebulę opalić (np. nabić na widelec i opalić nad palnikiem gazowym, albo używając palnika do Crème brûlée, albo wstawiając cebulę do piekarnika przy ustawionej funkcji grilla albo tak jak ja: przeciąć cebulę na pół i opiec na suchej patelni, układając ją przecięciem do dołu).
Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
Do garnka włożyć marchewki, pietruszki, seler, por, opaloną cebulę z łupinami, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała") i gotować bez przykrycia 1 godzinę.
Po godzinie gotowania, dodać sól, natkę pietruszki i lubczyk. Gotować dalej 30 minut.
Sprawdzić smak rosołu. Według uznania doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z rosołu wyciągnąć marchewkę. Pokroić na plasterki lub w kostkę.
Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojoną marchewką, kawałkami mięsa z kurczaka i świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jacek·
2 miesięcy temu
Rosół to nie zupa...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
2 miesięcy temu
A Ty wchodzisz na każdy portal i piszesz to samo pod rosołem ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bartek·
9 miesięcy temu
Rosoł robie zaqsze wg tego przepisu i wychodzi super. Nie sluchac Piotrusia Pana!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Damian·
1 lat temu
Najlepszy przepis na kompot z kury. Polecam przed gotowaniem namoczyć kurczaka, żeby kości wchłonęły wodę i potem oddały smak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr·
2 lat temu
1. Przepis "spalony" już na wstępie - jaki nadmiar tłuszczu ... ?? Rosół ma być tłusty, kura czy kurczak czy kaczka to nie słonina, niczego nie odcinamy...
2.Szumowiny....To mit, niczego nie zbieramy, szumowiny same "znikną" zamieniając się w drobinki, podobne do niezbyt drobno zmielonego pieprzu prawie niewidoczne na dnie gara...
Istnieją miliony przepisów na rosół, jednak pewne zasady muszą być spełnione bez względu na fantazje kulinarne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mateusz·
2 lat temu
Jeśli ktoś chce spartaczyć rosół to proszę sie kierować wskazówkami pana piotrusia. A jeśli ktoś chce pyszny szlachetny rosól to warto odciąć nadmiary tłuszczu i wyrzucić obrzydliwe szumowiny. Bardzo dziwna fantazja kulinarna żeby narzucać ludziom swoje obleśne preferencje i nazywać je zasadami kuchni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr·
5 miesięcy temu
Obrzydliwie nie masz pojęcia o rosole... No i nikt tutaj nikomu nic nie narzuca Mateuszku, ty z pewnością niczego nie spartaczysz 🤣🤣🤣
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra ·
1 lat temu
Trochę tłuszczu odcinam, ale pozostałe czynności robię tak samo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barnaba·
1 lat temu
Racja szumowiny opadają na dno.To daje smak zupie.Jeżeli komuś to przeszkadza to niech robi rosół z kostki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janek·
2 lat temu
Dzięki pierwszy raz robiłem rosół wg.waszego przepisu wyszedł świetnie wszyscy byli zachwyceni. DZIĘKUJĘ
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
3 lat temu
Witam 🙂Wszystko robię tak samo tylko dlaczego warzywa po dodaniu gotują mi się na dnie garnka ? Opadają i ich nie widać po prostu 😏
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
luki·
3 lat temu
Dzięki za przepis Właśnie gotuje rosół wg niego
(mała pomyłka z mojej strony myślałem ,że w lodówce był zamrożony korpus z kurczaka , jednak to najprawdopodobniej jest królik bo ma mięsisty ogon) Rosół i tak będzie pyszny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kurak·
3 lat temu
Mój pierwszy rosół i wyszedł pyszny, trochę dłużej był na piecu. Kurczak swojski. Reszta jak w przepisie. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta Fotek·
3 lat temu
Pyszny rosol! nie mialam korzenia pietruszki i selera. Zastapilam naciowymi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michał·
3 lat temu
Wyszedł bardzo dobry. Mięso wołowe i dwie pałki kurczaka. Reszta jak w przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta Kuczmańska·
4 lat temu
Nie mam możliwości opalenia cebuli na gazie, czy jest inny sposób?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
darmat·
4 lat temu
Tak, można opalić cebulę na suchej patelni
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bartek·
4 lat temu
Jeśli masz indukcje, to wrzuć cebulę na pustą patelnie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tom·
4 lat temu
Patelnia np. grillowa i podpiec na sucho, przekrojoną na pół.
Rosół tradycyjny nie robi się z kurczaka, bo kurczak jest bez smaku, zwłaszcza ten z obozu koncentracyjnego, czyli fermy. Prawdziwy rosół powinien być z mięs mieszanych, zalanych niewielką ilością wody, pyrkający przez wiele godzin, nigdy nie może się zagotować. Najbardziej popularny robi się z kury i szpondru. Ja robię też na kaczce z dodatkiem szpondru. Nawet na korpusie z kaczki będzie smaczniejszy od kurczaka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
K·
4 lat temu
LOL
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
4 lat temu
Wszystko zrobione jak w przepisie i to nie ma smaku 😭 różne przepisy i wciąż to samo .Co zrobić żeby to poprawić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Radek·
4 lat temu
Dodaj kostkę rosołowa bo rosół wyszedł Ci jałowy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
4 lat temu
Następnym razem daj mniej wody, 2l na 1.5 kg części z kurczaka już oczyszczonych :) do tego najlepiej świeża pietruszka i dużo świeżego lubczyku i opalona cebula, musi wyjść jak zwiększysz proporcje mięsa i warzyw :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
4 lat temu
A czy to nie jest tak, że warzywa powinny być włożone do zimnej wody od razu razem z mięsem, bo tylko wtedy dadzą max smaku dla rosołu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
4 lat temu
Ja dodaje warzywa, jak już będzie lekko miękka włoszczyzna 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zardoz·
4 lat temu
Włoszczyzna to warzywa :P
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jaga·
4 lat temu
Masz rację. W razie czego, można je wyjąć w dowolnej chwili.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
3 lat temu
Zdecydowanie tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
5 lat temu
Ale przepis ok zeby nie było 👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
5 lat temu
Moja babcia mówi że szumowiny powinny się wygotować i wtedy wiadomo że rosół jest ugotowany i tym sposobem nigdy nie jest mętny 😃
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
5 lat temu
Dokładnie robię taki sam.Trzebadługo gotować na małym ogniu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marcin·
5 lat temu
Pierwszy raz gotowałem super ale w mniejszym garku