Delikatna, aksamitna, wiosenna zupa. Polecam w sezonie szparagowym, bo jest pyszna.
Składniki na 3- 4 porcje:
500 g białych szparagów
750 ml wody
2 łyżeczki masła
125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
2 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
1 żółtko
sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć, obrać dość grubo i odciąć zdrewniałe końcówki. (Nic nie wyrzucać!). Każdy szparag pokroić na 3 kawałki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj: "Jak przygotować szparagi").
Łupiny i odcięte końcówki ugotować w 750 ml osolonej wody z dodatkiem masła i szczypty cukru. Wywar przecedzić przez sitko lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową. Łupiny z końcówkami wyrzucić.
Do wywaru wrzucić szparagi i gotować ok. 15 minut do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na krem. (Można również odłożyć kilka kawałków szparagów i użyć je do dekoracji).
Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem. (Mąkę ryżową miksuję blenderem ze śmietaną).
Garnek ściągnąć z pieca. Dodać do zupy rozkłócone żółtko i już nie gotować.
Pyszne! Dodałam łyżeczkę cukru, śmietanę 18%, bo taką miałam, a jako zagęstnika użyłam sosu hollandaise w proszku. Zajadaliśmy z bruschettą czosnkową. Szparagi najpierw obieram, a dopiero potem odcinam zdrewniałe końcówki, bo wtedy łatwiej ocenić, ile trzeba odciąć.
Zrobiłam dzisiaj prawie według przepisu nie miałam śmietanki 30 tylko 18 i miałam trochę więcej szparagów i po blendowaniu przecedziłam przez sitko nie lubię tych włókien załączam zdjęcie. Wyszło rewelacyjnie
To zalezy od szparagow. Zrobilam 2 razy na przestrzeni tygodnia, z roznych szparagow. Za 1. Razem zostaly wlokna, tez przecedzilam, za drugim nie bylo nawet jednego, gladki krem..
Włśnie zamierzam zrobić zupę ze szparagów. Nigdy wcześniej jej nie robiłam ale mam nadzieje, że będzie mnie i mojemu mężowi smakowała:-) pozdrawiam ;-)
Zrobilam te zupe wedlug Twojego przepisu, wyszla wspaniala! Prawdziwym barbarzynstwem jest wyrzucanie obierek oraz zdrewnialych koncowek oraz zastepowanie wywaru szparagowego bulionem instant...Ten przepis jest genialny w swej prostocie! Pozdrawiam.