Zupa grochowa z grochu łuskanego i ziemniaków. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, pyszna i łatwa do przygotowania zupa.
Składniki na ok. 3,5 litra:
500 g żeberek
1,5 litra wody
2 cebule (jedna do wywaru, druga do podsmażenia)
liście z pora (zielona część pora)
3 liście laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
500 g żółtego grochu łuskanego (połówki lub całego)
60 g boczku (wędzonego lub surowego)
100 g kiełbasy
600 g ziemniaków
2 średniej wielkości marchewki
2- 4 ząbki czosnku (w zależności od intensywności, dodać do smaku)
sól, czarny pieprz mielony
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Groch wypłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia.
Na drugi dzień wodę odlać i zalać groch świeżą wodą tak, aby woda sięgała trochę ponad groch. Zagotować. Od zagotowania zmniejszyć moc palnika i gotować bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż groch będzie miękki i się rozpadnie.
W międzyczasie przygotować wywar: Wypłukane żeberka zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, zszumować, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, umytą, naciętą, nieobraną cebulę i umyte liście pora. Gotować pod przykryciem ok. 1 godziny, do miękkości mięsa. Następnie wyciągnąć żeberka, cebulę, por i przyprawy. Dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i łyżeczkę soli. Gotować do miękkości.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na łyżce oleju przysmażyć najpierw boczek, stopniowo na niskiej mocy palnika, a następnie dodać kiełbasę i razem przysmażyć. (Nie powinny się mocno przyrumienić). Dodać do garnka z ugotowanym, rozpadniętym grochem.
Osobno usmażyć na łyżce oleju pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać groch z kiełbasą i boczkiem (całą zawartość garnka) oraz przysmażoną cebulę łącznie z olejem, na którym się smażyła. Dodać majeranek, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
darpy·
2 lat temu
Ja po swojemu , na golonce oczywiście nie peklowanej , potem wędzone kości , smażony wędzony boczek z cebula, bez moczenia grochu(to nie fasola),grubo krojone pyry, golonka na dziś zupa na później , polecam , dużo warzyw żadnych wzmacniaczy , typu kostki czy podravki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
2 lat temu
Właśnie zrobiłam i jem i z czystym sumieniem przyznam że palce lizać pyszna zupka😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tatiana ·
3 lat temu
Po przeczytaniu komentarzy, stwierdziłam że zrobię zupę krok po kroku z przepisu. Nie żałuję, diabeł tkwi w szczegółach :) zupa jest idealna. Dziękuję za przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra ·
3 lat temu
Bardzo dobry przepis! Całej rodzinie smakowało
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcin·
4 lat temu
A czy ziemniaki wrzyca sie do grochu zeby sie ugotowało
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomek ·
4 lat temu
Smażyć na oleju ??? Smalcu nie macie ???!!! Olej rafinowany to największe scierwo...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Polecam groch gotować razem z wywarem od początku. Nie przeszkadza w szumowaniu, a skoro i tak później łączymy, to oszczędzamy ilość garów. Jak dla mnie ta zmiana nie ma żadnego wplywu na końcowy efekt. Przepis w punkt, zawsze z Pani pomocą wychodzą mi pyszne potrawy :) Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patka·
3 lat temu
Też tak robię oszczędzasz czas i gary pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Też tak gotuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lukasz ·
4 lat temu
Bardzo pyszna zupa polecam (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
4 lat temu
Właśnie wypróbowałam, pyszna!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
JaN·
4 lat temu
Czasami zastanawiam sie czy ludzie zadają te pytania na poważnie. Moja 8 letnia córka jest w kuchni bardziej zorientowana.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ŁUKASZ ·
4 lat temu
To pomyśl zanim napiszesz ze nie każdy ma tyle szczęścia co Twoja Córka... jesteś osobą która pokazuje i uczy swoje dziecko nie każdy ma tyle szczęścia....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Witam, czy dobrze rozumiem, że cebulę dodać bez obierania...z łupinami?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga ·
4 lat temu
Dziękuję bardzo 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
4 lat temu
A czy żeberka maja być zwykłe czy wędzone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Ja użyłam zwykłych.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Wyszla wspaniała serdecznie polecam 🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktor·
4 lat temu
Po co boczek na oleju smażyć? Można boczek wytopić....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Oczywiście, że można jak jest tłusty i jeszcze od kiełbasy zależy, którą do tego dorzucimy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Przemysław·
4 lat temu
Czy ugotowany groch odcedzić przed dodaniem do wywaru
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Jest napisane "(całą zawartość garnka)". Nic nie odcedzamy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sławomir·
4 lat temu
W pkt2 jest napisane aby odlać wodę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, ale punkt 2 dotyczy moczenia grochu i tę wodę należy wymienić. Natomiast pytanie było o ugotowany groch ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paweł·
5 lat temu
Pani Joanno jest pani super , gdzie się pani podziewała przez ten cały czas ? .. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Polecam przepis. Zupa się udała, jest pyszna. Pachnie w całym domu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
5 lat temu
Czy można dać żeberka wędzone ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
5 lat temu
A po co cebule smazyc osobno🤔? Nie mozna do tej cebuli dac kielbasy i boczku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
EwA·
5 lat temu
Właśnie takie drobne niuanse, wydawałoby się bez znaczenia, nadają smak potrawom.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patra·
4 lat temu
A ja smażę razem i taki smaczek mi odpowiada (happy)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Fiolka·
5 lat temu
Pychotka 👌. Co za smak, poezja. Z wielu przepisów korzystałam ale ten przebił wszystkie. Każda czynność ma swój sens. Polecam!!!