Pyszny, dietetyczny krem z dyni, który smakuje tak dobrze, że nie poczujecie, że jest odchudzony. Jak dla mnie najlepsza zupa na diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Syci, rozgrzewa i jest bardzo smaczna.
Składniki na ok. 5 porcji (ok. 2,3 litra):
1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
1 litr bulionu warzywnego z tego przepisu: "Bulion warzywny" (do bulionu nie dodaję grzybów)
sok z połowy cytryny
½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (opcjonalnie)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zielona cebulka do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
Dynię przełożyć do garnka i zalać przygotowanym bulionem. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez ok. 30- 40 minut, aż dynia będzie miękka. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę z bulionu warzywnego i zmiksować blenderem na krem.
Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozlać do talerzy i posypać drobno pokrojoną, zieloną cebulką.