Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Pokroić na spore kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Natkę pietruszki posiekać drobno.
Grzyby z cebulą przełożyć do niedużego garnka, dodać marchewkę i zalać gorącym wywarem. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować ok. 15 minut pod przykryciem, na małej mocy palnika, aż grzyby i marchewka będą miękkie.
Pod koniec dodać natkę pietruszki. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem do smaku.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
9 miesięcy temu
Pyszota
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mądry Tomek·
3 lat temu
Proponuję zamiast makaronu nasze polskie ziemniaczki pokrojone w paski
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
3 lat temu
Dziekuje🙂Super przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomek·
4 lat temu
Niesmaczna, wybacz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ja·
4 lat temu
Trzeba umieć zrobic 🤷♀️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tom·
4 lat temu
Ale co zrobić? Jak nie ma wywaru z mięsa, to jak mają być smaczne same grzyby na wodzie?Wege poprawność ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
fybuuyj·
4 lat temu
na wywarze warzywnym, nie potrzeba mięsa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
La·
4 lat temu
A jaki problem zastapić wywar warzywny wywarem mięsnym?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna Bresovski·
4 lat temu
delicious mushroom soup,i used bow ties pasta.....yum
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
5 lat temu
Czy do tej zupy będą pasowały zamiast makaronu lane kluski ? (happy)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena ·
5 lat temu
Planuje zrobić tą zupę, proszę o poradę jaki makaron będzie najlepiej do niej pasował? Na zdjęciu jest chyba pappardelle, ale oprócz niego jaki będzie się ładnie prezentował i wygodnie jadł ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Możesz użyć świderki, muszelki, rurki. Jaki chcesz ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adam·
5 lat temu
Super przepis! Ja dodaję jeszcze szczyptę pieprzu ziołowego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosc·
5 lat temu
Zupa jest obłedna! Nawet bez makaronu.Jeden minus- za szybko się kończy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena ·
5 lat temu
Super przepis, właśnie zupa kipi na kuchence.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grzegorz ·
5 lat temu
Jak dam 500g grzybów na 1l wywaru to będzie to raczej gulasz grzybowy i na makaron to już raczej miejsca nie będzie. To nie miało być 50g przypadkiem???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
IRoN·
3 lat temu
Grzyby jak podsmażasz to tracą swą objętość o polowe conajmniej 😉😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Zupa przepyszna ,polecam ten przepis.Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
IloNa ·
5 lat temu
Witam Dzis robilam zupe z tego przepiu. Zupa wyszla prepyszna robilam kiedys z innych i brakowalo mi czegos ! Bardzo polecam wszystkim ! Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daniel·
5 lat temu
Ale jak doprawić zupę śmietaną?? W sensie po ugotowaniu dodaje śmietany i mieszam??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak :) Słodka śmietana się nie zwarzy. Można ją dodać bezpośrednio do zupy ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
E.·
5 lat temu
Czy z suszonych grzybów zaupa z tego przepisu się uda?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
monika·
7 lat temu
Witam, czy mrożone grzyby należy najpierw rozmrozić? pozdr
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Andrzej·
7 lat temu
Nie.
Mrożone grzyby dodajemy zamrożone.
Jeśli podczas zamrażania (wbrew zasadom) były mokre, mogła podczas mrożenia powstać warstwa lodu lub "śniegu". Warto w tej sytuacji częściowo rozmrozić brykiet, jednak jedynie tak by pozbyć się wierzchniej warstwy zmarzliny.
Rozmrażanie powoduje utratę smaku i aromatu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justi·
6 lat temu
Witam. O ile nalezy wydluzyc czas smazenia w przypadku grzybow mrozonych?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Luke·
5 lat temu
Nie trzeba wydłużać, rozmrażasz w głębokim talerzu i wodę która zostaje po tym dodajesz do gotującej się zupy, nie traci się aromatu i smaku.