Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Pokroić na spore kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Natkę pietruszki posiekać drobno.
Grzyby z cebulą przełożyć do niedużego garnka, dodać marchewkę i zalać gorącym wywarem. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować ok. 15 minut pod przykryciem, na małej mocy palnika, aż grzyby i marchewka będą miękkie.
Pod koniec dodać natkę pietruszki. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem do smaku.
Planuje zrobić tą zupę, proszę o poradę jaki makaron będzie najlepiej do niej pasował? Na zdjęciu jest chyba pappardelle, ale oprócz niego jaki będzie się ładnie prezentował i wygodnie jadł ?
Jak dam 500g grzybów na 1l wywaru to będzie to raczej gulasz grzybowy i na makaron to już raczej miejsca nie będzie. To nie miało być 50g przypadkiem???
Nie.
Mrożone grzyby dodajemy zamrożone.
Jeśli podczas zamrażania (wbrew zasadom) były mokre, mogła podczas mrożenia powstać warstwa lodu lub "śniegu". Warto w tej sytuacji częściowo rozmrozić brykiet, jednak jedynie tak by pozbyć się wierzchniej warstwy zmarzliny.
Rozmrażanie powoduje utratę smaku i aromatu.