Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków, o pięknym kolorze. Jest bardzo szybka do przygotowania. Polecam podawać ją z jajkiem na twardo.
Składniki na ok. 4 porcje:
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
pęczek botwinki z burakami (ok. 500g)
1 marchewka
1 łyżka soku z cytryny
100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Botwinkę dokładnie umyć. Łodygi i liście posiekać. Odstawić na bok.
Marchewkę i buraczki obrać i pokroić w małą kostkę.
Wywar zagotować. Dodać marchewkę i buraczki i gotować na średniej mocy palnika ok. 15 minut. Następnie dodać posiekane liście i łodygi oraz sok z cytryny. Gotować parę minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na końcu dodać słodką śmietanę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.