Zupa krem z ziemniaka i cukinii
9 Komentarzy
Składniki na 4 porcje:
- 500g ziemniaków
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1litr wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 1 żółtko
- 50ml słodkiej, płynnej śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- trochę szczypiorku lub zielonej cebulki (dymki)
- 2 kromki chleba tostowego
Sposób przygotowania:
- Chleb tostowy pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni. Odstawić na bok.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Na łyżce oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i cukinię i chwilę podsmażyć. Dodać wywar i gotować ok. 20 minut , aż warzywa zmiękną.
- Garnek ściągnąć z pieca. Zupę zmiksować na krem.
- Żółtko wymieszać ze śmietaną dodać do zupy i już nie gotować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
- Zupę rozlać do talerzy, posypać grzankami i szczypiorkiem.
Odsłon: 163703