Przepis na pyszny sos holenderski. Ten klasyczny sos ma wielostronne zastosowanie. Pasuje super nie tylko do szparagów, ale również do innych warzyw, jajek, mięs i ryb.
Składniki na ok. 4 porcje:
4 żółtka
200g masła
3 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Masło roztopić, zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Ściągnąć łyżką cedzakową biały nalot z masła.
Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. (W tym celu należy włożyć garnek ze składnikami do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Utrzeć jajka mikserem na jasną, puszystą masę).
Teraz należy uważać, aby woda w garnku tylko "mrugała". (Należy ustawić moc palnika na niską, aby po dodaniu masła sos się nie zwarzył. Można również ściągnąć sos z pieca i już nie gotując, dodać masło. Jeśli jednak będziemy ubijać na małej mocy palnika, sos powinien wyjść idealny). Dalej miksując, dodawać najpierw po łyżeczce, a później po łyżce roztopionego masła. Im wolniej dodamy masło, tym lepsza konsystencja sosu. Sos powinien wyjść dość gęsty i kremowy. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos serwować od razu. Nie powinno się go podgrzewać, bo może się zwarzyć.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eli·
4 lat temu
Ja dodaję odrobinę gałki muszkatołowej ona świetnie poprawia smak tego sosu. Lubię Sos holenderski ale szparagi odpadają.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
A mi wyszedł budyń i nie wiem co zrobiłam źle
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
5 lat temu
Robiłam sos parę razy i zawsze wychodzi idealny. Szparagi z tym sosem są rewelacyjne😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grzegorz·
9 lat temu
Jeśli sos się zważy przy dodawaniu masła (co zdarza się jeśli dodamy za dużo masła na raz) można go uratować dodając jedno żółtko więcej i ucierając mikserem przez krótki czas.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Smakosz-ortograf·
5 lat temu
Zwarzy (jak w tekście) a nie zważy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Purystka językowa·
5 lat temu
no tak, nie od wagi a od warunków, kocham poprawną pisownię
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna ·
5 lat temu
Warunków? Od war (wrzątek)... 😅 Humorystyczny, nasz język polski, przysparza wiele radości. 🤗 Kochani uściski, gotujmy, warzmy... 😅 😘
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
10 lat temu
A masło ma byc gorace czy letnie gdy bedziemy dodawac je do żołtek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Aneto, ciepłe. Podczas ubijania żółtek lekko przestygnie i takie należy od razu powoli dodawać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beatka·
10 lat temu
ha, Sos holenderski najlepiej pasuje do tego, do czego smakuje. Podawać na gorąco do warzyw, jajek sadzonych, frytek, ryb, jednak najlepiej smakuje ze szparagami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
feliks·
10 lat temu
Za moją Babcią i Mamą
Nie z samych żółtek. W tej proporcji jedno jajko daję całe
Zawsze sos kręcę na łaźni parowej, dodając też łyżeczkę mąki zwykłej albo ziemniaczanej (ale bardzo wolno i przed dodaniem masła) - Ważne by nie przekroczyć "dymienia sosu"
Ostatnio robię też ten sos według rodzinnego przepisu na Varomie ale tam jest problem z czasem kręcenia po wstępnym zmiksowaniu. Tyle dobrze że można nastawić temperaturę.
Ale nie przesadzajmy - wystarczy na zwykłej łaźni. Moja Babcia i Mama ubijały sos trzepaczką - i było. Wcale nie tak dużo roboty
Ważne - sól, musztarda - tu nie podawana w przepisie - i nieco cukru.Do smaku
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gość·
2 lat temu
może pani robić z musztardą i mąką, ale to nie jest sos holenderski...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
12 lat temu
Nie piszecie,że masło ma być ciepłe
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bronia·
12 lat temu
Musze koniecznie wypróbować ten przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
13 lat temu
sos wykonywalam wielokrotnie i zawsze wychodzi znakomicie, polecam zwlaszcza do ryb chociaz pasuje do wielu potraw i jest naprawde wykwintny....