Sałatka z awokado i ziemniakami
Sałatka z awokado i ziemniakami
Sycąca sałatka z sałaty, gotowanych ziemniaków i awokado. Posypana skarmelizowanymi orzechami i polana lekko słodkim dressingiem ze świeżej pomarańczy.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 5 ziemniaków
- sałata (polecam rzymską lub rukolę)
- 1 czerwona cebula
- sok z jednej pomarańczy
- 1 awokado
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 50g orzechów laskowych lub włoskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pokroić w łódki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- W miseczce wymieszać cebulę, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy i sok z pomarańczy. Dodać ziemniaki. Całość wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
- Sałatę umyć i osuszyć. Poszarpać na małe kawałki.
- Awokado obrać, oddzielić od pestki i pokroić w plasterki.
- Sałatę i awokado dodać do ziemniaków.
- Orzechy podprażyć na 1 łyżce oliwy z 1 łyżką cukru. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Smacznego.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: 2
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 22630
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.