Szybka i łatwa do przygotowania sałatka z tortellini, kawałkami szynki, ogórka i pomidora. Pyszna, sycąca, kolorowa, ze świeżymi warzywami. Doskonała na imprezy.
Składniki na ok. 8 porcji:
250 g Tortellini z dowolnym nadzieniem (np. z mięsem, ze szpinakiem i ricottą)
200 g szynki
biała część pora
2 pomidory
¼ ogórka szklarniowego
200 g gęstej, kwaśnej śmietany ok. 10- 18%
ok. 130 ml majonezu
bulion mięsny lub warzywny (ewentualnie woda)
sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, ale najlepiej na bulionie. Dobrze odsączyć i ostudzić.
Pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki), pora i szynkę pokroić w kostkę.
Ogórek obrać i pokroić również w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.