Roladki naleśnikowe z nadzieniem łososiowym i serowym

4 Komentarzy
Roladki naleśnikowe z nadzieniem łososiowym i serowym

Roladki z naleśników na dwa sposoby. To prosta przystawka na imprezy, podawana na zimno. Roladki zrobione są z nadzieniem z serka kremowego i łososia wędzonego oraz z serka, suszonych pomidorów i papryki. Oba warianty są bardzo smaczne, choć osobiście wariant z łososiem bardziej mi smakuje.

Na dole znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe*:

  • 300g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 450ml mleka
  • 150ml gazowanej wody mineralnej
  • 2 szczypty soli

Nadzienie łososiowe:

  • 250g serka kremowego typu Philadelphia
  • szczypiorek lub zielona cebulka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 400g łososia wędzonego

Nadzienie serowe:

  • 100g parmezanu
  • 60g suszonych pomidorów w oleju
  • 100g papryki
  • 300g serka kremowego typu Philadelphia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut.
  2. Przygotować nadzienie łososiowe. Szczypiorek umyć, osuszyć i poszatkować. Łososia pokroić drobno. Dodać resztę składników i wymieszać.
  3. Przygotować nadzienie serowe. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory osuszyć z zalewy na ręczniku papierowym i pokroić drobno. Paprykę oczyścić i pokroić drobno. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać razem.
  4. Naleśniki usmażyć na oleju. (Potrzeba 8 naleśników).
  5. Każdy naleśnik ułożyć na kawałku folii aluminiowej.
  6. Na czterech naleśnikach rozsmarować nadzienie z łososia, a na pozostałym czterech nadzienie serowe. Naleśniki zwinąć ściśle w roladę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
  7. Na drugi dzień naleśniki pokroić w grube plastry.

Uwaga:

*Ciasto na naleśniki jest rzadkie i naleśników wychodzi dużo, więcej niż podane 8 sztuk (ok. 12- 13 sztuk z patelni o średnicy 28cm).

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto naleśnikowe*:

  • 300g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 450g mleka
  • 150g gazowanej wody mineralnej
  • 2 szczypty soli

Nadzienie łososiowe:

  • 250g serka kremowego typu Philadelphia
  • szczypiorek lub zielona cebulka, posiekany
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 400g łososia wędzonego w plasterkach

Nadzienie serowe:

  • 100g parmezanu, pokrojonego na kawałki
  • 60g suszonych pomidorów w oleju, osuszonych na ręczniku papierowym
  • 100g papryki, pokrojonej na kawałki
  • 300g serka kremowego typu Philadelphia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 30s./ obr.4. Ciasto odstawić na 15 minut.
  2. Przygotować nadzienie łososiowe. Serek, szczypiorek, sól, pieprz i łososia włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 20s./ obroty w lewo/ obr.4. Nadzienie przełożyć do miseczki i odstawić na bok.
  3. Przygotować nadzienie serowe. Parmezan włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr.6. Przełożyć do miseczki i odstawić na bok.
  4. Paprykę zmiksować 3s./ obr. 5. Odstawić na bok.
  5. Suszone pomidory zmiksować 3s./ obr.6. Dodać parmezan, paprykę, serek, sól i pieprz i wymieszać 20s./ obroty w lewo/ obr.3- 4.
  6. Naleśniki usmażyć na oleju. (Potrzeba 8 naleśników).
  7. Każdy naleśnik ułożyć na kawałku folii aluminiowej.
  8. Na czterech naleśnikach rozsmarować nadzienie z łososia, a na pozostałym czterech nadzienie serowe. Naleśniki zwinąć ściśle w roladę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
  9. Na drugi dzień naleśniki pokroić w grube plastry.

Uwaga:

*Ciasto na naleśniki jest rzadkie i naleśników wychodzi dużo, więcej niż podane 8 sztuk (ok. 12- 13 sztuk z patelni o średnicy 28cm).

Źródło: Przepis pochodzi z książki z przepisami do Thermomix: „Feste feiern".

Roladki naleśnikowe z nadzieniem łososiowym i serowym Roladki naleśnikowe z nadzieniem łososiowym i serowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.