Jajka z kremowym farszem z żółtek, awokado i czerwonej cebuli.
Składniki na ok. 3 porcje:
6 jajek
1 awokado, dojrzałe
1 czerwona cebula
sok z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miąższ i skropić go sokiem z cytryny.
Żółtka i awokado rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Białka napełnić masą.
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 3 porcje:
700g wody
6 jajek
1 awokado, dojrzałe
1 czerwona cebula ok. 60g, przekrojona na pół
sok z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka. Gotować 16min./Varoma/obr.1.
Jajka ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miąższ i skropić go sokiem z cytryny.
Do suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i rozdrobnić 3s/obr.5.
Dodać awokado, żółtka i oliwę. Zmiksować 10s/obr.4. Kopystką zgarnąć wszystkie składniki ze ścianek naczynia i powtórzyć czynność miksowania. Doprawić solą i pieprzem.
Białka napełnić masą.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: vorwerk.com