Zapiekane szparagi w folii aluminiowej, bądź w rękawie do pieczenia są bardziej aromatyczne niż gotowane tradycyjnie w wodzie. Takim sposobem otrzymamy jeszcze bardziej intensywny smak szparagów. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
szparagi białe lub zielone
szynka parmeńska
masło
sól
folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć, osuszyć, obrać (w przypadku białych szparagów) i odciąć zdrewniałe końcówki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
Po 3 szparagi zawinąć w plasterek lub dwa szynki parmeńskiej.
Zawinięte szparagi ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Szparagi posolić i na każde 3 szparagi dodać ok. jednej łyżeczki masła. (Jeśli damy za mało masła, to szparagi mogą się lekko przypalić).
Szparagi zawinąć w folię (uważając, aby nie ściskać główek szparagów).
Szparagi w folii ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
[i]Po raz pierwszy ugotowałam zielone szparagi i podałam je wraz z bułką tartą
na masełku.Były pyszne!!!
Teraz spróbuję powtórzyć to z białymi
szparagami. :lol:
Coś mi nie tak wyszło - od strony główek były pyszne ale od drugiej strony lekko gorzkawe... Jadłam pierwszy raz szparagi (białe) więc nie wiem czy tak powinny smakować czy może za małą część odłamałam? (odrzucałam jakąś 1/4 końcówki, która sama się złamała po zgięciu szparaga). Ale część "główkowa" PYCHA! Mięciutka i maślana :) skąd ta gorycz w drugiej końcówce?
Świetny przepis ! Zrobiłam lekką modyfikację : użyłam zielonych szparagów , dodatkowo oprószyłam szparagi pieprzem i .... piekłam bez folii (w domu brak :D ) .Często będę wracała do tego przepisu !
Właśnie czekam na żonkę :P i wynalazłem ten przepis na szparagi 8) I Oby mi wyszedł ! a wyjdzie już wiem :lol: .
Proste przepisy z ekskluzywnych składników są najlepsze :) Dzięki :lol: szykuje się super kolacja :P
Jadłam kiedyś szparagi u znajomych i powiedziałam sobie że to takie mdłe,bez smaku i nie dla mnie.Mój chłopak mnie poprosił bym mu takie danie ze szparagów przygotowała i wówczas znalazłam ten przepis i jeden inny na gotowane,z ziemniaczkami,jajkiem w koszulce i sosem holenderskim posypanym szynką parmeńską i wiecie co..?To jest moje danie popisowa a smak doskonały.Dziękuję Kochana za super przepis i życzę wszystkim smacznego...
Droga Pani
Przepis dobry jeśli ktoś konsumuje na okrągło tylko schabowego albo mielone. Nie doprawione. To tak jakbym wrzuciła dwa składniki do zapiekania, które jakoś do siebie pasują i polała w maśle. Średnie - znajomym bym tego nie podała. Szkoda.