Szparagi zapiekane w folii

19 Komentarzy

Szparagi zapiekane w folii

Zapiekane szparagi w folii aluminiowej, bądź w rękawie do pieczenia są bardziej aromatyczne niż gotowane tradycyjnie w wodzie. Takim sposobem otrzymamy jeszcze bardziej intensywny smak szparagów. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • szparagi białe lub zielone
  • szynka parmeńska
  • masło
  • sól
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, osuszyć, obrać (w przypadku białych szparagów) i odciąć zdrewniałe końcówki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Po 3 szparagi zawinąć w plasterek lub dwa szynki parmeńskiej.
  3. Zawinięte szparagi ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Szparagi posolić i na każde 3 szparagi dodać ok. jednej łyżeczki masła. (Jeśli damy za mało masła, to szparagi mogą się lekko przypalić).

02

  1. Szparagi zawinąć w folię (uważając, aby nie ściskać główek szparagów).

04

  1. Szparagi w folii ułożyć na blasze do pieczenia.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.

03

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.