Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą

3 Komentarzy
Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą

Tak zapiekane ziemniaki można podawać jako przystawkę lub dodatek do mięsa, albo sałatki mięsnej np. tej: "Sałatka z mięsa mielonego i kapusty pekińskiej". Są szybkie i proste w przygotowaniu, a zachwycają sposobem podania. Ilość ziemniaczanych połówek można przygotować w zależności od potrzeby. Wystarczy mieć ugotowane w mundurkach ziemniaki, pomidory i ser mozzarella w kulce.

Składniki na 12 sztuk:

  • 6 ziemniaków, średniej wielkości
  • 2 pomidory, średniej wielkości
  • ok. 200 g sera mozzarella w kulce
  • 12 listków świeżej bazylii
  • sól ziołowa lub pieprz ziołowy, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Odlać wodę i pozostawić do ostudzenia. Lekko ciepłe lub chłodne ziemniaki przekroić wzdłuż na pół.
  2. Pomidory naciąć delikatnie na krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na ok. 30 sekund, a następnie przełożyć do zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  3. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  4. Połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdą połówkę ułożyć plaster pomidora i przykryć mozzarellą. Posypać solą ziołową lub pieprzem ziołowym i paprykę w proszku (lub innymi przyprawami, według uznania).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do rozpuszczenia się sera, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  2. Podawać od razu na ciepło. Na każdym ziemniaku ułożyć listek bazylii.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.