Pasta z czosnku niedźwiedziego składa się tylko z 3 składników: liści czosnku niedźwiedziego, soli i oleju. Pastę można zastosować w tych daniach, do których dodaje się czosnek. Nadaje się np. do zup, sosów, marynat, mięs, ryb, dań z makaronem. Można ją również przerobić na pesto z czosnku niedźwiedziego, dodając do niej starty parmezan i podprażone orzeszki piniowe.
Składniki na ok. 300ml:
200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
16 g soli
100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Liście czosnku niedźwiedziego umyć i dobrze osuszyć. (Najlepiej umyte liście rozłożyć na ściereczce i osuszyć drugą ściereczką). Obciąć ogonki i posiekać liście.
Posiekane liście, sól i olej zmiksować blenderem na jak najgładszą masę. (Gdyby pasta była za gęsta, dodać jeszcze oleju).
Pastę przełożyć do czystego słoika, ugnieść łyżką, aby w środku było jak najmniej powietrza, wyrównać i z góry zalać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Można też pastę podzielić na małe porcje i zamrozić.
Chcąc użyć pastę, należy nabierać ją czystą łyżeczką i ponownie zalać olejem, aby była przykryta.
W lodówce pasta powinna utrzymać się do ok. 1 roku.