Sól z czosnkiem niedźwiedzim

Napisz komentarz
Sól z czosnkiem niedźwiedzim

Aromatyczna sól z czosnkiem niedźwiedzim o ładnej zielonej barwie. Ma ona delikatnie czosnkowy posmak. Można ją stosować do różnych potraw, szczególnie tych, do których dodajemy czosnek. Sprawdzi się szczególnie do sałatek, mięs, sosów i zup.

Składniki:

  • 50 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 250 g dowolnej, białej soli (np. morskiej, alpejskiej lub kamiennej)

Sposób przygotowania:

  1. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, dokładnie osuszyć, odciąć ogonki i poszatkować.
  2. Czosnek niedźwiedzi i 50 g soli zmiksować blenderem na wilgotną, gładką masę.
  3. Dosypać resztę soli i wymieszać łyżką, tak długo, aż cała sól zabawi się na zielono.
  4. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie sól na całej powierzchni. Suszyć w piekarniku przez ok. 2 godziny w temperaturze ok. 50°C, grzałka góra- dół. Co pół godziny przemieszać i rozetrzeć między dłońmi. (Można również wystawić sól na słońce na kilka godzin, aż będzie sucha. Od czasu do czasu przemieszać).
  5. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w suchym, ciemnym i nie za ciepłym miejscu, aby sól nie straciła aromatu i koloru.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas suszenia:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 250 g

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sól z czosnkiem niedźwiedzim Sól z czosnkiem niedźwiedzim
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.