Jeśli poświęcimy czas i przygotujemy świeży szczaw do słoików to przez cały rok będziemy mogli cieszyć się przepyszną zupą szczawiową. Szczaw najlepiej zbierać samemu, ale można go również w sezonie kupić w warzywniaku. Taki domowy szczaw ze słoika jest dużo lepszy od kupnego. Dlatego warto jest go samodzielnie przygotować.
Na każde 0,5 kg oczyszczonego szczawiu dodaję 1 łyżkę soli.
Składniki:
ok. 250 g oczyszczonego szczawiu (potrzeba ok. 500 g szczawiu)
ok. ½ łyżki soli
Sposób przygotowania:
Szczaw opłukać, odrzucić brzydkie liście i odciąć ogonki. (U mnie z 500 g szczawiu po oczyszczeniu pozostało ok. 250 g. Niestety miałam kupny, który miał długie ogonki i niektóre brzydkie liście).
Szczaw posiekać i przełożyć do miski. Posypać solą i lekko zagnieść ręką. (Na każde 500 g szczawiu dodać 1 łyżkę soli, a więc na 250 g dodałam ½ łyżki).
Tak pozostawić na ok. 2 godziny. W tym czasie szczaw puści sok.
Po tym czasie szczaw wraz z sokiem, który puścił przełożyć do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności ok. 500 ml) i zakręcić.
Słoik przełożyć do garnka wyłożonego podwójnie złożonym ręcznikiem papierowym. Wlać chłodną wodę do ok. ¾ wysokości słoika. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika na niską i gotować ok. 15 minut.
Gotowy słoik wyciągnąć z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Można słoik przykryć dodatkowo np. grubym ręcznikiem i tak pozostawić do ostygnięcia).