Ser feta w oliwie można oczywiście kupić w sklepie, ale po pierwsze jest dość drogi, po drugie można go łatwo przygotować w domu, a po trzecie domowa wersja jest według mnie bardziej aromatyczna. Tak przygotowana feta, jak również oliwa, w której jest zanurzona, nadają się super jako dodatek do sałatek.
Składniki:
250 g sera feta
1 czerwona papryczka peperoni
3 ząbki czosnku
1 długa gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
ok. 250 ml oliwy z oliwek (może być również olej słonecznikowy lub rzepakowy lepszej jakości)
Sposób przygotowania:
Ser feta pokroić w kostkę.
Papryczkę pokroić w cienkie plasterki.
Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać.
Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać.
W słoiku ok. 500ml lub większym układać warstwowo: trochę sera, czosnku, papryczki, rozmarynu i tak kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Z góry posypać ziołami prowansalskimi i zalać oliwą. (Ważne, aby feta była cała pokryta oliwą. Lepiej dać więcej, niż za mało oliwy. Wstająca ponad powierzchnię oliwy feta, po długim przechowywaniu, zacznie się psuć. Przykryta oliwą feta utrzymuje się w lodówce do kilku tygodni).
Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 dni. Tak przygotowaną fetę można przechowywać do kilku tygodni, pamiętając, że feta musi być zawsze dobrze przykryta oliwą. Wyciągać fetę czystą łyżką.
Uwaga:
Jeśli oliwa zgęstnieje trochę w słoiku, to nic nie szkodzi. Przed użyciem należy wówczas wyciągnąć słoik z 1 lub 2 godziny wcześniej z lodówki. Nie zawsze tak się dzieje.
Doskonale smakuje wykonany samemu np. ser typu "Koryciński"z ziołami Prowansalskimi, a następnie zalany olejem z pestek winogron. Pychota, dla mnie znacznie bardziej smakowity niż Feta :).
[quote][quote]wow! musi byc pyszne! Koniecznie wypróbuję :) Tym bardziej że się przymierzam teraz do oliw smakowych ;)[/quote]
koniecznie daj znać, jak Ci poszło, ja do oliw smakowych podchodziłam kilka razy i zawsze miałam wrażenie, że dodatki - czosnek, papryka, rozmaryn - fermentują...
A fetę w oliwie uwielbiam i na pewno spróbuję wyczarować taki piękny słoik :)
pozdrawiam[/quote]
Niestety dodatki rzeczywiście fermentują, ale jest na to sposób: przed dodaniem ich, należy oliwę podgrzać (ale aby nie zawrzała) i tyle ;)
[quote]wow! musi byc pyszne! Koniecznie wypróbuję :) Tym bardziej że się przymierzam teraz do oliw smakowych ;)[/quote]
koniecznie daj znać, jak Ci poszło, ja do oliw smakowych podchodziłam kilka razy i zawsze miałam wrażenie, że dodatki - czosnek, papryka, rozmaryn - fermentują...
A fetę w oliwie uwielbiam i na pewno spróbuję wyczarować taki piękny słoik :)
pozdrawiam