Ser feta w oliwie

10 Komentarzy
Ser feta w oliwie

Ser feta w oliwie można oczywiście kupić w sklepie, ale po pierwsze jest dość drogi, po drugie można go łatwo przygotować w domu, a po trzecie domowa wersja jest według mnie bardziej aromatyczna. Tak przygotowana feta, jak również oliwa, w której jest zanurzona, nadają się super jako dodatek do sałatek.

Składniki:

  • 250 g sera feta
  • 1 czerwona papryczka peperoni
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 długa gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • ok. 250 ml oliwy z oliwek (może być również olej słonecznikowy lub rzepakowy lepszej jakości)

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta pokroić w kostkę.
  2. Papryczkę pokroić w cienkie plasterki.
  3. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać.
  4. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać.

2

  1. W słoiku ok. 500ml lub większym układać warstwowo: trochę sera, czosnku, papryczki, rozmarynu i tak kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Z góry posypać ziołami prowansalskimi i zalać oliwą. (Ważne, aby feta była cała pokryta oliwą. Lepiej dać więcej, niż za mało oliwy. Wstająca ponad powierzchnię oliwy feta, po długim przechowywaniu, zacznie się psuć. Przykryta oliwą feta utrzymuje się w lodówce do kilku tygodni).
  2. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 dni. Tak przygotowaną fetę można przechowywać do kilku tygodni, pamiętając, że feta musi być zawsze dobrze przykryta oliwą. Wyciągać fetę czystą łyżką.

Uwaga:

  • Jeśli oliwa zgęstnieje trochę w słoiku, to nic nie szkodzi. Przed użyciem należy wówczas wyciągnąć słoik z 1 lub 2 godziny wcześniej z lodówki. Nie zawsze tak się dzieje.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

1 słoik ok. 500ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ser feta w oliwie Ser feta w oliwie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.