Zupa krem z cukinii


Zdrowa, lekka, kremowa zupa z cukinii. Szybka, łatwa, a do tego aromatyczna. Podałam ją z kleksem gęstej śmietany, jako pierwsze danie. Jeśli ma być bardziej konkretna to można podać ją z grzankami lub świeżym pieczywem.
Składniki na 1, 4 litra (ok. 4 porcje):
- 4 małe cukinie (łączna waga do 900g)
- 600 ml bulionu np. warzywnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek osobno drobno posiekać.
- Cukinie umyć, odciąć końcówki i nie obierając pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni roztopić masło. Dodać cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać pokrojony drobno czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać cukinię. Smażyć przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Całość przełożyć do garnka i zalać bulionem. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować przez 15 minut na małej mocy palnika. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
- Następnie zmiksować zupę blenderem. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 porcje, (1 litr i 400 ml zupy) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.