Zupa pizza
- Główny składnik: Mięso, Warzywa
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło
- Składniki mięsne: Mięso mielone
- Nabiał: Serek kremowy (twarogowy, kanapkowy, śmietankowy), Ser żółty
- Składniki warzywne: Kukurydza, Papryka, Pieczarki
- Przyprawy: Bazylia, Zioła
- Dominujący smak: Neutralny
- Rodzaj zupy: Gulasz
- Pora dnia: Obiad, Kolacja
- Okazja: Walentynki , Dla dwojga, Impreza, prywatka
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Dzieci, Niskowęglowodanowe, Keto, Zdrowe
- Sposób przyrządzania: Gotowanie tradycyjnie
- Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej


Pyszna, sycąca i aromatyczna zupa z mięsem mielonym, papryką, pieczarkami, kukurydzą, serem itd. Doskonała na obiad lub jako ciepła kolacja, dla całej rodziny lub na przyjęcia. Jest niskowęglowodanowa i bezglutenowa. Skąd jej nazwa? Od składników, które zamiast piec na spodzie do pizzy, gotujemy jako zupę w garnku. Rozgrzewa od środka, szczególnie w zimne dni.
Składniki na ok. 6- 7 porcji:
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g pieczarek
- 2 papryki np. czerwona i żółta
- 2 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)
- 300 ml bulionu warzywnego (w szybkie wersji może być bulion instant rozpuszczony w wodzie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- czarny pieprz mielony do smaku
- 100 g kukurydzy z puszki, waga po odsączeniu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, świeżej lub mrożonej
- 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki, świeżej lub mrożonej
- 100 g serka kremowego typu Philadelphia, Almette
- tarty ser np. mozzarella do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ząbki czosnku obrać. Odstawić na bok.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę.
- Kukurydzę przełożyć na sitko i odsączyć z zalewy. Odważyć 100 g.
- Na głębokiej patelni lub w garnku z powłoką teflonową rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia. Dodać pieczarki i smażyć ok. 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać mięso mielone i mieszając smażyć ok. 5 minut, aż mięso straci kolor różowy.
- Dodać kawałki papryki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, passatę pomidorową, bulion, sól, oregano, bazylię i pieprz. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez 10 minut. Na końcu wmieszać kukurydzę, zieloną cebulkę, pietruszkę i serek kremowy.
- Zupę rozlać do talerzy i według uznania posypać startym serem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 6- 7 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!