Zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym, passatą pomidorową i bulionem. Zupa jest bardzo smaczna, sycąca, a do tego gotowa w pół godziny. Polecam dodać pod koniec również sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy, który nada zupie lekko orientalnego smaku.

Składniki na ok. 4- 5 porcji:

  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 500 g passaty pomidorowej
  • co najmniej 300 ml bulionu* (warzywnego lub mięsnego)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pomarańcza
  • sól, czarny pieprz mielony, pieprz kajeński
  • trochę posiekanej natka pietruszki lub kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przełożyć na sitko, opłukać pod bieżącą wodą i pozostawić do odsączenia.
  2. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę i startą marchewkę. Podsmażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  5. Następnie wlać passatę pomidorową, 300 ml bulionu i mleko kokosowe. Dodać soczewicę, zagotować i gotować na niskiej mocy palnika, aż soczewica będzie miękka. (U mnie 10 minut. Gdyby zupa była za gęsta, dodać jeszcze bulionu). Pod koniec doprawić solą, czarnym i kajeńskim pieprzem do smaku.
  6. Na końcu można dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Uwaga:

* Bulion/ rosół najlepiej ugotować samemu, ale w szybkiej wersji można zrobić z kostki rosołowej lub z bulionu w proszku, mieszając z wrzątkiem. Proszę wtedy zwrócić uwagę, aby miał dobry skład.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym Zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym