Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pomarańczą


Kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pomarańczą. Pyszna, kremowa, aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Podałam ją ze smażonymi, drobno pokrojonymi ziemniakami, zieloną cebulką i ziarnami słonecznika.
Składniki na ok. 2 litry (ok. 4 porcje):
Zupa:
- 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 500 ml bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1 mała cebula
- ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
Do dekoracji:
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki oleju
- 1 zielona cebulka
- ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
- Ziemniaki i marchewki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, mlekiem kokosowym i sokiem pomarańczowym. Zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem (zostawiając małą szczelinę), aż do miękkości warzyw.
- Zupę zmiksować np. blenderem na krem.
- Doprawić imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dużego ziemniaka obrać, umyć, osuszyć i pokroić w jak najcieńsze słupki. (Najpierw w cienkie plasterki i następnie w cienkie słupki). Przysmażyć na oleju na patelni, aż się zarumienią i będą miękkie. (Będą się sklejać, ale można je rozdzielić dwoma widelcami). Posolić.
- Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Zupę rozlać do talerzy lub misek. Udekorować smażonymi ziemniakami, cebulką i ziarnami słonecznika. (Na zdjęciu są jeszcze smugi z mleka kokosowego. Słonecznik można podprażyć na suchej patelni).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
2 litry zupy, ok. 4 porcje |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.