Zupa krem z zielonego groszku


Prosta zupa z zielonego groszku. Można wykorzystać świeży lub mrożony groszek. Do zupy będą pasować grzanki, groszek ptysiowy, świeże pieczywo, a także makaron. Zamiast zabielać zupę, można podać ją z kleksem ubitej śmietanki. Jest również smaczna bez zabielania.
Składniki na ok. 4 porcje:
Zupa:
- 1 litr bulionu warzywnego według przepisu: "Bulion warzywny"
- 450 g groszku zielonego (świeżego wyłuskanego lub mrożonego)
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- sól, czarny pieprz mielony
Dodatkowo (opcjonalnie):
- ok. 100 g słodkiej śmietanki 30- 36%
- posiekana zielona cebulka
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Odstawić na bok.
- Bulion warzywny doprowadzić do zagotowania. Dodać groszek i ponownie zagotować. Dalej gotować na niskiej mocy palnika przez 10 minut. (Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę).
- Do zupy dodać przesmażoną cebulę. Całość zmiksować blenderem na krem. (Według uznania można dodatkowo przetrzeć przez sitko). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zupa jest gotowa, ale można dodać do niej trochę śmietanki. Śmietankę można ubić na sztywno i podawać zupę z kleksem śmietany. Posypać posiekaną, zieloną cebulką.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.