Zupa krem z zielonego groszku

Prosta zupa z zielonego groszku. Można wykorzystać świeży lub mrożony groszek. Do zupy będą pasować grzanki, groszek ptysiowy, świeże pieczywo, a także makaron. Zamiast zabielać zupę, można podać ją z kleksem ubitej śmietanki. Jest również smaczna bez zabielania.

Składniki na ok. 4 porcje:

Zupa:

  • 1 litr bulionu warzywnego według przepisu: "Bulion warzywny"
  • 450 g groszku zielonego (świeżego wyłuskanego lub mrożonego)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól, czarny pieprz mielony

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • ok. 100 g słodkiej śmietanki 30- 36%
  • posiekana zielona cebulka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Odstawić na bok.
  2. Bulion warzywny doprowadzić do zagotowania. Dodać groszek i ponownie zagotować. Dalej gotować na niskiej mocy palnika przez 10 minut. (Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę).
  3. Do zupy dodać przesmażoną cebulę. Całość zmiksować blenderem na krem. (Według uznania można dodatkowo przetrzeć przez sitko). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Zupa jest gotowa, ale można dodać do niej trochę śmietanki. Śmietankę można ubić na sztywno i podawać zupę z kleksem śmietany. Posypać posiekaną, zieloną cebulką.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zupa krem z zielonego groszku