Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Prosta zupa z zielonego groszku. Można wykorzystać świeży lub mrożony groszek. Do zupy będą pasować grzanki, groszek ptysiowy, świeże pieczywo, a także makaron. Zamiast zabielać zupę, można podać ją z kleksem ubitej śmietanki. Jest również smaczna bez zabielania.

Składniki na ok. 4 porcje:

Zupa:

  • 1 litr bulionu warzywnego według przepisu: "Bulion warzywny"
  • 450 g groszku zielonego (świeżego wyłuskanego lub mrożonego)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól, czarny pieprz mielony

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • ok. 100 g słodkiej śmietanki 30- 36%
  • posiekana zielona cebulka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Odstawić na bok.
  2. Bulion warzywny doprowadzić do zagotowania. Dodać groszek i ponownie zagotować. Dalej gotować na niskiej mocy palnika przez 10 minut. (Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę).
  3. Do zupy dodać przesmażoną cebulę. Całość zmiksować blenderem na krem. (Według uznania można dodatkowo przetrzeć przez sitko). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Zupa jest gotowa, ale można dodać do niej trochę śmietanki. Śmietankę można ubić na sztywno i podawać zupę z kleksem śmietany. Posypać posiekaną, zieloną cebulką.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zupa krem z zielonego groszku
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Zupa krem powinna być gęsta . Podane składniki sa na 500ml jesli ma to być krem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monica · 4 lat temu
    A ja zrobiłam wywar z ziemniakiem.Zmiksowalam z pietruszka, mała marchewka i ziemniakiem i wyszedł krem. Smaczny ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Witam ,Zmniejszylam ilość bulionu do 1,6 l i po ugotowaniu groszku jeszcze przezornie odpalam filiżankę przed zmiksowaniem a i tak krem wyszedł bardzo rzadki . Mimo wszystko smaczna zupka :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, zgadza się. Konsystencja jest bardzo rzadka. Nazwa krem, ponieważ wszystko zmiskowane ;) Cieszę się, że smakowało :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Coś nie dopracowany przepis. Zrobiłam zgodnie z nim takie same proporcje i do kremu to jeszcze daleko