Rosół z kurczaka


Rosół to tradycyjna, polska zupa, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Rosół najczęściej gości na niedzielnym stole. To aromatyczna, klarowna zupa podawana najczęściej z makaronem, pokrojoną, ugotowaną marchewką i kawałkami mięsa. Dodatkowo można posypać ją posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Rosół może być bazą do przygotowania wielu zup np. pomidorowej.
Składniki:
- 1 kurczak o wadze ok. 1,2- 1,5 kg (lub części z kurczaka z kośćmi np. udka, skrzydełka, korpus)
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ok. ¼ korzenia selera
- 1 cebula
- kawałek pora
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 1/2 łyżki soli
- gałązka świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)
Dodatkowo:
- makaron (ok. 50 g na osobę)
- posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokroić na części. Oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Opłukać, przełożyć do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
- W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszki, seler, por, gałązki natki pietruszki i lubczyku umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać. Łupiny z cebuli opłukać. (Dodadzą zupie koloru). Cebulę opalić (np. nabić na widelec i opalić nad palnikiem gazowym, albo używając palnika do Crème brûlée, albo wstawiając cebulę do piekarnika przy ustawionej funkcji grilla albo tak jak ja: przeciąć cebulę na pół i opiec na suchej patelni, układając ją przecięciem do dołu).
- Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
- Do garnka włożyć marchewki, pietruszki, seler, por, opaloną cebulę z łupinami, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała") i gotować bez przykrycia 1 godzinę.
- Po godzinie gotowania, dodać sól, natkę pietruszki i lubczyk. Gotować dalej 30 minut.
- Sprawdzić smak rosołu. Według uznania doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Z rosołu wyciągnąć marchewkę. Pokroić na plasterki lub w kostkę.
- Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojoną marchewką, kawałkami mięsa z kurczaka i świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
niepełne 3 litry, ok. 10 porcji |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.