Rosół z kurczaka

Rosół z kurczaka

Rosół to tradycyjna, polska zupa, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Rosół najczęściej gości na niedzielnym stole. To aromatyczna, klarowna zupa podawana najczęściej z makaronem, pokrojoną, ugotowaną marchewką i kawałkami mięsa. Dodatkowo można posypać ją posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Rosół może być bazą do przygotowania wielu zup np. pomidorowej.

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,2- 1,5 kg (lub części z kurczaka z kośćmi np. udka, skrzydełka, korpus)
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ok. ¼ korzenia selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżki soli
  • gałązka świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)

Dodatkowo:

  • makaron (ok. 50 g na osobę)
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokroić na części. Oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Opłukać, przełożyć do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
  2. W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszki, seler, por, gałązki natki pietruszki i lubczyku umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać. Łupiny z cebuli opłukać. (Dodadzą zupie koloru). Cebulę opalić (np. nabić na widelec i opalić nad palnikiem gazowym, albo używając palnika do Crème brûlée, albo wstawiając cebulę do piekarnika przy ustawionej funkcji grilla albo tak jak ja: przeciąć cebulę na pół i opiec na suchej patelni, układając ją przecięciem do dołu).
  3. Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
  4. Do garnka włożyć marchewki, pietruszki, seler, por, opaloną cebulę z łupinami, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała") i gotować bez przykrycia 1 godzinę.
  5. Po godzinie gotowania, dodać sól, natkę pietruszki i lubczyk. Gotować dalej 30 minut.
  6. Sprawdzić smak rosołu. Według uznania doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Z rosołu wyciągnąć marchewkę. Pokroić na plasterki lub w kostkę.
  8. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojoną marchewką, kawałkami mięsa z kurczaka i świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

niepełne 3 litry, ok. 10 porcji

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rosół z kurczaka Rosół z kurczaka
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 2 miesięcy temu
    Najlepszy przepis na kompot z kury. Polecam przed gotowaniem namoczyć kurczaka, żeby kości wchłonęły wodę i potem oddały smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 1 lat temu
    1. Przepis "spalony" już na wstępie - jaki nadmiar tłuszczu ... ?? Rosół ma być tłusty, kura czy kurczak czy kaczka to nie słonina, niczego nie odcinamy...
    2.Szumowiny....To mit, niczego nie zbieramy, szumowiny same "znikną" zamieniając się w drobinki, podobne do niezbyt drobno zmielonego pieprzu prawie niewidoczne na dnie gara...
    Istnieją miliony przepisów na rosół, jednak pewne zasady muszą być spełnione bez względu na fantazje kulinarne. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mateusz · 10 miesięcy temu
      Jeśli ktoś chce spartaczyć rosół to proszę sie kierować wskazówkami pana piotrusia. A jeśli ktoś chce pyszny szlachetny rosól to warto odciąć nadmiary tłuszczu i wyrzucić obrzydliwe szumowiny. Bardzo dziwna fantazja kulinarna żeby narzucać ludziom swoje obleśne preferencje i nazywać je zasadami kuchni.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aleksandra · 6 miesięcy temu
      Trochę tłuszczu odcinam, ale pozostałe czynności robię tak samo.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Barnaba · 6 miesięcy temu
      Racja szumowiny opadają na dno.To daje smak zupie.Jeżeli komuś to przeszkadza to niech robi rosół z kostki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janek · 1 lat temu
    Dzięki pierwszy raz robiłem rosół wg.waszego przepisu wyszedł świetnie wszyscy byli zachwyceni. DZIĘKUJĘ 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 1 lat temu
    Witam 🙂Wszystko robię tak samo tylko dlaczego warzywa po dodaniu gotują mi się na dnie garnka ? Opadają i ich nie widać po prostu 😏
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    luki · 1 lat temu
    Dzięki za przepis Właśnie gotuje rosół wg niego
    (mała pomyłka z mojej strony myślałem ,że w lodówce był zamrożony korpus z kurczaka , jednak to najprawdopodobniej jest królik bo ma mięsisty ogon) Rosół i tak będzie pyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kurak · 2 lat temu
    Mój pierwszy rosół i wyszedł pyszny, trochę dłużej był na piecu. Kurczak swojski. Reszta jak w przepisie. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta Fotek · 2 lat temu
    Pyszny rosol! nie mialam korzenia pietruszki i selera. Zastapilam naciowymi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 2 lat temu
    Wyszedł bardzo dobry. Mięso wołowe i dwie pałki kurczaka. Reszta jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta Kuczmańska · 2 lat temu
    Nie mam możliwości opalenia cebuli na gazie, czy jest inny sposób?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      darmat · 2 lat temu
      Tak, można opalić cebulę na suchej patelni
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bartek · 2 lat temu
      Jeśli masz indukcje, to wrzuć cebulę na pustą patelnie ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tom · 2 lat temu
      Patelnia np. grillowa i podpiec na sucho, przekrojoną na pół.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marian · 2 lat temu
      Na suchej patelni, przekroić na pół
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      RAFAŁ · 6 miesięcy temu
      Ja kupiłem opalarkę gazową i nią opalam cebulę 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jayjay · 2 lat temu
    Robiłem wg przepisu bardzo smaczny rosół, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 2 lat temu
    Dla mnie smak rosołu wydobywa ŚWIEŻY lubczyk- duuuużo lubczyku :) Pycha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jaga · 3 lat temu
    Rosół tradycyjny nie robi się z kurczaka, bo kurczak jest bez smaku, zwłaszcza ten z obozu koncentracyjnego, czyli fermy. Prawdziwy rosół powinien być z mięs mieszanych, zalanych niewielką ilością wody, pyrkający przez wiele godzin, nigdy nie może się zagotować. Najbardziej popularny robi się z kury i szpondru. Ja robię też na kaczce z dodatkiem szpondru. Nawet na korpusie z kaczki będzie smaczniejszy od kurczaka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Wszystko zrobione jak w przepisie i to nie ma smaku 😭 różne przepisy i wciąż to samo .Co zrobić żeby to poprawić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Radek · 3 lat temu
      Dodaj kostkę rosołowa bo rosół wyszedł Ci jałowy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kinga · 2 lat temu
      Następnym razem daj mniej wody, 2l na 1.5 kg części z kurczaka już oczyszczonych :) do tego najlepiej świeża pietruszka i dużo świeżego lubczyku i opalona cebula, musi wyjść jak zwiększysz proporcje mięsa i warzyw :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    A czy to nie jest tak, że warzywa powinny być włożone do zimnej wody od razu razem z mięsem, bo tylko wtedy dadzą max smaku dla rosołu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 3 lat temu
      Ja dodaje warzywa, jak już będzie lekko miękka włoszczyzna 😊
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Zardoz · 3 lat temu
        Włoszczyzna to warzywa :P
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jaga · 3 lat temu
      Masz rację. W razie czego, można je wyjąć w dowolnej chwili.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 2 lat temu
      Zdecydowanie tak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 3 lat temu
    Ale przepis ok zeby nie było 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 3 lat temu
    Moja babcia mówi że szumowiny powinny się wygotować i wtedy wiadomo że rosół jest ugotowany i tym sposobem nigdy nie jest mętny 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Dokładnie robię taki sam.Trzebadługo gotować na małym ogniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marcin · 3 lat temu
    Pierwszy raz gotowałem super ale w mniejszym garku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Ja gotuję rosół z 5 godzin na bardzo wolnym ogniu a żeby nie był mętny ch whwile wlewam pół szklanki zimnej wody
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Bardzo smaczny pozdrawiam