Rosół z kurczaka

Rosół to tradycyjna, polska zupa, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Rosół najczęściej gości na niedzielnym stole. To aromatyczna, klarowna zupa podawana najczęściej z makaronem, pokrojoną, ugotowaną marchewką i kawałkami mięsa. Dodatkowo można posypać ją posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Rosół może być bazą do przygotowania wielu zup np. pomidorowej.

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,2- 1,5 kg (lub części z kurczaka z kośćmi np. udka, skrzydełka, korpus)
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ok. ¼ korzenia selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżki soli
  • gałązka świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)

Dodatkowo:

  • makaron (ok. 50 g na osobę)
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokroić na części. Oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Opłukać, przełożyć do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
  2. W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszki, seler, por, gałązki natki pietruszki i lubczyku umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać. Łupiny z cebuli opłukać. (Dodadzą zupie koloru). Cebulę opalić (np. nabić na widelec i opalić nad palnikiem gazowym, albo używając palnika do Crème brûlée, albo wstawiając cebulę do piekarnika przy ustawionej funkcji grilla albo tak jak ja: przeciąć cebulę na pół i opiec na suchej patelni, układając ją przecięciem do dołu).
  3. Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
  4. Do garnka włożyć marchewki, pietruszki, seler, por, opaloną cebulę z łupinami, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała") i gotować bez przykrycia 1 godzinę.
  5. Po godzinie gotowania, dodać sól, natkę pietruszki i lubczyk. Gotować dalej 30 minut.
  6. Sprawdzić smak rosołu. Według uznania doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Z rosołu wyciągnąć marchewkę. Pokroić na plasterki lub w kostkę.
  8. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojoną marchewką, kawałkami mięsa z kurczaka i świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

niepełne 3 litry, ok. 10 porcji

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rosół z kurczaka Rosół z kurczaka