Zupa- krem z dyni (dieta dr Dąbrowskiej)


Pyszny, dietetyczny krem z dyni, który smakuje tak dobrze, że nie poczujecie, że jest odchudzony. Jak dla mnie najlepsza zupa na diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Syci, rozgrzewa i jest bardzo smaczna.
Składniki na ok. 5 porcji (ok. 2,3 litra):
- 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
- 1 litr bulionu warzywnego z tego przepisu: "Bulion warzywny" (do bulionu nie dodaję grzybów)
- sok z połowy cytryny
- ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (opcjonalnie)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- zielona cebulka do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
- Dynię przełożyć do garnka i zalać przygotowanym bulionem. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez ok. 30- 40 minut, aż dynia będzie miękka. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
- Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę z bulionu warzywnego i zmiksować blenderem na krem.
- Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Rozlać do talerzy i posypać drobno pokrojoną, zieloną cebulką.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.