Zupa grzybowa


Klasyczna zupa ze świeżych lub mrożonych grzybów, podawana z makaronem. Zupa jest smaczna, sycąca i aromatyczna.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
- 1 cebula
- 1 litr wywaru warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- ok. 50 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- makaron
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Pokroić na spore kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Natkę pietruszki posiekać drobno.
- Grzyby z cebulą przełożyć do niedużego garnka, dodać marchewkę i zalać gorącym wywarem. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować ok. 15 minut pod przykryciem, na małej mocy palnika, aż grzyby i marchewka będą miękkie.
- Pod koniec dodać natkę pietruszki. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z ugotowanym makaronem.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.