Zupa grzybowa

Klasyczna zupa ze świeżych lub mrożonych grzybów, podawana z makaronem. Zupa jest smaczna, sycąca i aromatyczna.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
  • 1 cebula
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • ok. 50 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • makaron

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Pokroić na spore kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Natkę pietruszki posiekać drobno.
  5. Grzyby z cebulą przełożyć do niedużego garnka, dodać marchewkę i zalać gorącym wywarem. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować ok. 15 minut pod przykryciem, na małej mocy palnika, aż grzyby i marchewka będą miękkie.
  6. Pod koniec dodać natkę pietruszki. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawać z ugotowanym makaronem.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa grzybowa Zupa grzybowa