Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Klasyczna zupa ze świeżych lub mrożonych grzybów, podawana z makaronem. Zupa jest smaczna, sycąca i aromatyczna.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
  • 1 cebula
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • ok. 50 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • makaron

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Pokroić na spore kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Natkę pietruszki posiekać drobno.
  5. Grzyby z cebulą przełożyć do niedużego garnka, dodać marchewkę i zalać gorącym wywarem. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować ok. 15 minut pod przykryciem, na małej mocy palnika, aż grzyby i marchewka będą miękkie.
  6. Pod koniec dodać natkę pietruszki. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawać z ugotowanym makaronem.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa grzybowa Zupa grzybowa
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mądry Tomek · 1 lat temu
    Proponuję zamiast makaronu nasze polskie ziemniaczki pokrojone w paski
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Dziekuje🙂Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 2 lat temu
    Niesmaczna, wybacz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ja · 2 lat temu
      Trzeba umieć zrobic 🤷‍♀️
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Tom · 2 lat temu
        Ale co zrobić? Jak nie ma wywaru z mięsa, to jak mają być smaczne same grzyby na wodzie?Wege poprawność ??
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          fybuuyj · 2 lat temu
          na wywarze warzywnym, nie potrzeba mięsa
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          La · 2 lat temu
          A jaki problem zastapić wywar warzywny wywarem mięsnym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Bresovski · 2 lat temu
    delicious mushroom soup,i used bow ties pasta.....yum
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Czy do tej zupy będą pasowały zamiast makaronu lane kluski ? (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Planuje zrobić tą zupę, proszę o poradę jaki makaron będzie najlepiej do niej pasował? Na zdjęciu jest chyba pappardelle, ale oprócz niego jaki będzie się ładnie prezentował i wygodnie jadł ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 3 lat temu
    Super przepis! Ja dodaję jeszcze szczyptę pieprzu ziołowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 3 lat temu
    Zupa jest obłedna! Nawet bez makaronu.Jeden minus- za szybko się kończy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Super przepis, właśnie zupa kipi na kuchence.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 3 lat temu
    Jak dam 500g grzybów na 1l wywaru to będzie to raczej gulasz grzybowy i na makaron to już raczej miejsca nie będzie. To nie miało być 50g przypadkiem???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      IRoN · 1 lat temu
      Grzyby jak podsmażasz to tracą swą objętość o polowe conajmniej 😉😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Zupa przepyszna ,polecam ten przepis.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    IloNa · 3 lat temu
    Witam Dzis robilam zupe z tego przepiu. Zupa wyszla prepyszna robilam kiedys z innych i brakowalo mi czegos ! Bardzo polecam wszystkim ! Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daniel · 3 lat temu
    Ale jak doprawić zupę śmietaną?? W sensie po ugotowaniu dodaje śmietany i mieszam??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak :) Słodka śmietana się nie zwarzy. Można ją dodać bezpośrednio do zupy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    E. · 4 lat temu
    Czy z suszonych grzybów zaupa z tego przepisu się uda?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 6 lat temu
    Witam, czy mrożone grzyby należy najpierw rozmrozić? pozdr
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Andrzej · 5 lat temu
      Nie.
      Mrożone grzyby dodajemy zamrożone.
      Jeśli podczas zamrażania (wbrew zasadom) były mokre, mogła podczas mrożenia powstać warstwa lodu lub "śniegu". Warto w tej sytuacji częściowo rozmrozić brykiet, jednak jedynie tak by pozbyć się wierzchniej warstwy zmarzliny.
      Rozmrażanie powoduje utratę smaku i aromatu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Justi · 4 lat temu
        Witam. O ile nalezy wydluzyc czas smazenia w przypadku grzybow mrozonych?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Luke · 3 lat temu
          Nie trzeba wydłużać, rozmrażasz w głębokim talerzu i wodę która zostaje po tym dodajesz do gotującej się zupy, nie traci się aromatu i smaku.