Barszcz wigilijny na zakwasie
Ocena użytkowników: 5 / 5
Barszcz wigilijny na zakwasie z kiszonych buraków. Barszcz podajemy z uszkami. Zakwas można przygotować już kilka tygodni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przepis na niego znajdziecie tutaj: „Zakwas buraczany”.
Składniki na ok. 1,5 litra barszczu, ok. 5- 6 porcji:
Wywar warzywny:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 burak
- ½ selera
- kawałek pora
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr wody
Wywar grzybowy:
- ok. 30g suszonych grzybów
- 500ml wody
Zakwas buraczany:
- z przepisu: „Zakwas buraczany”
Dodatkowo:
- majeranek
- czosnek
- sól, czarny pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
- Grzyby przełożyć do niedużego garnka i zalać wodą. Pozostawić na noc.
- Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzić przez sitko. (Grzyby wykorzystać do uszek, pierogów itp.).
- Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę, seler i buraka obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki ziemniaczanej).
- Wywar grzybowy połączyć z warzywnym. Dodać zakwas buraczany do smaku. (Ja daję 2 szklanki. Proporcje wywarów można zmieniać w zależności od upodobań). Podgrzewać, uważając, aby barszczu nie zagotować, bo straci kolor. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. (Można również dodać jeszcze przeciśnięty przez prasę ząbek lub dwa czosnku i po podgrzaniu przecedzić cały barszcz przez sitko wyłożone gazą).
- Podawać z uszkami lub w szklance czysty.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania: ok.
|
|
Liczba porcji: |
ok. 1,5 litra barszczu, ok. 5- 6 porcji |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry, już 4 raz będę robiła ten pyszny barszcz, ale zapomniałam namoczyć grzybki na noc, a dziś Wigilia. Czy mogę ugotować grzyby, które moczyły się 5 godzin? Czy będzie to miało wpływ na amak? Zdrowych i spokojnych Świąt !
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, wszystko będzie dobrze 😉
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kolejny raz będę robić ten barszcz, zawsze wychodzi, ale potrzebuję tym razem podpowiedzi (pamięć mnie zawodzi). W liście składników jest 1 burak, a w komentarzach stoi 1 kg buraków. Proszę o wskazówki. Niestety nie pamiętam, co, ile i jak wyszło mi w poprzednich latach. Help!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jednego buraka dodaję do wywaru warzywnego z resztą warzyw. Nawet nie musi być, a potem łączymy to z wywarem grzybowym i zakwasem buraczanym, który jest robiony na samych burakach, których daję 1 kilogram do zakwaszenia. Przepis na zakwas jest podlinkowany w składnikach.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ja kisze barszcz co roku w bardzo prosty sposób , używam do kiszenia buraków, przyprawy w torebkach do kiszenia ogórków, buraki myje nie obieram ze skorki kroje na 4 części, wkładam do słoika , dodaje 4 ząbki czosnku cala przyprawę i zalewam ciepła nie gorącą osolona woda, soli daje według własnego gustu, po 3 tygodniach wychodzi rewelacyjny zakwas buraczany , z buraków robie sałatkę
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszedł przepyszny i kolor piękny. Dla lepszego smaku dałam odrobinę cukru.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam. Smakuje jednak inaczej niż standardowy barszcz
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak długo gotować grzyby suszone? Dziękuję! :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Do miękkości, ok. 30 minut.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, na ile porcji jest przewidziany przepis?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na ok. 5- 6 porcji. Wychodzi 1,5 litra barszczu. (Właśnie zrobiłam i zmierzyłam ;) )
- {"set":null,"list":{"6":0,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Umiesz czytac? XD
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy do zakwasu zamiast wody z ogórków kiszonych można dodać zakwasu żytniego, takiego do chleba?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety nie. Zakwas żytni można dodać do zakwasu na żurek, ale nie do zakwasu buraczanego.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, w tamtym roku, dodałam skórki z żytniego chleba, tylko musi być prawdziwy :) wyszedł czysty, klarowny i pyszny zakwas
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodawanie skórki z chleba to tip dla idiotów. Nic nie przyspiesza, a jedynie szansę na zepsucie zwiększa.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie niestety nie wyszło :( pojawił się biały nalot i jedna zielonkawa plamka. Spleśniało. Nie doglądałam zakwasu 2 dni. Czy przyczyną mogło być to, że przykryłam roztwór kuchenną ścierką a nie gazą? Albo 5 dni w temp. 20 stopni to było za długo?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Trzeba wyprzyć naczynie, w którym dojrzewa barszcz i przykryć gazą jałową. A jeżeli przykrywasz ścierką to powinna być wygotowana
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.zakwas robi się beztlenowo, najlepiej w szczelnie zakręconym słoiku lub specjalnym naczyniu z kołnierzem wodnym, wrzuca się składniki zamyka i zapomina na 6 dni
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja zawsze robię w szklanym słoju z przykrywka
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.w komentarzach widzę, że bzdura bzdurę pogania. To jest zatrważające wręcz.
Istnieją pleśnie beztlenowe, więc zakręcanie słoika nic tu nie da.
1) Słój musi być czysty i wyparzony
2) Z zakwasu zbieramy pianę - to na niej tworzy się plecha
3) Z zakwasu nie mogą wystawać buraki
4) Zakwas po zdjęciu piany należy delikatnie zamieszać.
5) Ja słoik z zakwasem przykrywam nakrętką (nie zakręcam)
Zachowując te zasady mamy pewność, że nie spleśnieje.- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy można zamrozić zakwas na barszcz?
- {"set":null,"list":{"2":5,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A cały ten wywar grzybowy, wlać czy ile?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, cały przecedzony.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam czy burak jest potrzebny czy wystarczy tylko zakwas? A jeśli burak jest potrzebny można użyć tych z zakwasu??
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie musi być. Nie widzę różnicy czy z burakiem, czy bez.
- {"set":null,"list":{"4":0,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.:) Czy jeden burak do wywaru na pewno wystarczy? Zależy mi by barsz był esencjonalny i miał ladny kolor. Czy dwie szklanki zakwasu to zapewnią? Pozdrawiam ciepło!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, zakwas sprawi, że barszcz będzie miał intensywny kolor. Ostatnio nawet zrobiłam zwykły wywar warzywny bez buraka, bo akurat wszystkie buraki poszły do zakwasu i kolor był bardzo intensywny.
- {"set":null,"list":{"3":1,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry. Czy poleca Pani jakieś konkretne grzyby?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Daję jakie mam ;) , ale jeśli chcesz kupić, to polecam borowiki.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Jeśli chcę zrobić barszcz z podwójnej porcji to zakwas zrobić z 2kg buraków i dodać cały do barszczu?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, powinien wystarczyć z 1 kg buraków. Dodaję zakwas do smaku, nie cały. ok. 2 szklanek na tę ilość co w przepisie. Jak zrobisz z podwójnej porcji to zakwasu potrzeba ok. 1 litra.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile wychodzi z tego przepisu tego barszczu?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ponad 1,5 litra (happy)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można taki barszcz zamrozić?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można. Ważne, żeby go stopniowo ogrzewać, żeby się nie zagotował, bo straci kolor, ale to dotyczy również niemrożonego barszczu (dream)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.żeby zakwas nie spleśniał na samą górę zakwasu dodaję cienki plasterek świeżego imbiru. to działa.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pewnie tak samo działał by chrzan, taki polski imbir ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się