Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie z kiszonych buraków. Barszcz podajemy z uszkami. Zakwas można przygotować już kilka tygodni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przepis na niego znajdziecie tutaj: „Zakwas buraczany”.

Składniki na ok. 1,5 litra barszczu, ok. 5- 6 porcji:

Wywar warzywny:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 burak
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody

Wywar grzybowy:

  • ok. 30g suszonych grzybów
  • 500ml wody

Zakwas buraczany:

Dodatkowo:

  • majeranek
  • czosnek
  • sól, czarny pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby przełożyć do niedużego garnka i zalać wodą. Pozostawić na noc.
  2. Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzić przez sitko. (Grzyby wykorzystać do uszek, pierogów itp.).
  3. Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę, seler i buraka obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki ziemniaczanej).
  4. Wywar grzybowy połączyć z warzywnym. Dodać zakwas buraczany do smaku. (Ja daję 2 szklanki. Proporcje wywarów można zmieniać w zależności od upodobań). Podgrzewać, uważając, aby barszczu nie zagotować, bo straci kolor. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. (Można również dodać jeszcze przeciśnięty przez prasę ząbek lub dwa czosnku i po podgrzaniu przecedzić cały barszcz przez sitko wyłożone gazą).
  5. Podawać z uszkami lub w szklance czysty.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania: ok.
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 1,5 litra barszczu, ok. 5- 6 porcji

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Barszcz wigilijny na zakwasie
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 7 miesięcy temu
    Dzień dobry, już 4 raz będę robiła ten pyszny barszcz, ale zapomniałam namoczyć grzybki na noc, a dziś Wigilia. Czy mogę ugotować grzyby, które moczyły się 5 godzin? Czy będzie to miało wpływ na amak? Zdrowych i spokojnych Świąt !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 7 miesięcy temu
    Kolejny raz będę robić ten barszcz, zawsze wychodzi, ale potrzebuję tym razem podpowiedzi (pamięć mnie zawodzi). W liście składników jest 1 burak, a w komentarzach stoi 1 kg buraków. Proszę o wskazówki. Niestety nie pamiętam, co, ile i jak wyszło mi w poprzednich latach. Help! 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Jednego buraka dodaję do wywaru warzywnego z resztą warzyw. Nawet nie musi być, a potem łączymy to z wywarem grzybowym i zakwasem buraczanym, który jest robiony na samych burakach, których daję 1 kilogram do zakwaszenia. Przepis na zakwas jest podlinkowany w składnikach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 2 lat temu
    ja kisze barszcz co roku w bardzo prosty sposób , używam do kiszenia buraków, przyprawy w torebkach do kiszenia ogórków, buraki myje nie obieram ze skorki kroje na 4 części, wkładam do słoika , dodaje 4 ząbki czosnku cala przyprawę i zalewam ciepła nie gorącą osolona woda, soli daje według własnego gustu, po 3 tygodniach wychodzi rewelacyjny zakwas buraczany , z buraków robie sałatkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Wyszedł przepyszny i kolor piękny. Dla lepszego smaku dałam odrobinę cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fvb · 2 lat temu
    Zrobiłam. Smakuje jednak inaczej niż standardowy barszcz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mar · 2 lat temu
    Jak długo gotować grzyby suszone? Dziękuję! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Witam, na ile porcji jest przewidziany przepis?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 4 lat temu
    Czy do zakwasu zamiast wody z ogórków kiszonych można dodać zakwasu żytniego, takiego do chleba?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Niestety nie. Zakwas żytni można dodać do zakwasu na żurek, ale nie do zakwasu buraczanego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 2 lat temu
      Tak, w tamtym roku, dodałam skórki z żytniego chleba, tylko musi być prawdziwy :) wyszedł czysty, klarowny i pyszny zakwas
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        kumłak · 7 miesięcy temu
        Dodawanie skórki z chleba to tip dla idiotów. Nic nie przyspiesza, a jedynie szansę na zepsucie zwiększa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 4 lat temu
    U mnie niestety nie wyszło :( pojawił się biały nalot i jedna zielonkawa plamka. Spleśniało. Nie doglądałam zakwasu 2 dni. Czy przyczyną mogło być to, że przykryłam roztwór kuchenną ścierką a nie gazą? Albo 5 dni w temp. 20 stopni to było za długo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Llill · 4 lat temu
      Trzeba wyprzyć naczynie, w którym dojrzewa barszcz i przykryć gazą jałową. A jeżeli przykrywasz ścierką to powinna być wygotowana
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Seba · 3 lat temu
      zakwas robi się beztlenowo, najlepiej w szczelnie zakręconym słoiku lub specjalnym naczyniu z kołnierzem wodnym, wrzuca się składniki zamyka i zapomina na 6 dni
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      jola · 2 lat temu
      Ja zawsze robię w szklanym słoju z przykrywka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      guten · 7 miesięcy temu
      w komentarzach widzę, że bzdura bzdurę pogania. To jest zatrważające wręcz. 
      Istnieją pleśnie beztlenowe, więc zakręcanie słoika nic tu nie da. 

      1) Słój musi być czysty i wyparzony
      2) Z zakwasu zbieramy pianę - to na niej tworzy się plecha
      3) Z zakwasu nie mogą wystawać buraki 
      4) Zakwas po zdjęciu piany należy delikatnie zamieszać.
      5) Ja słoik z zakwasem przykrywam nakrętką (nie zakręcam)

      Zachowując te zasady mamy pewność, że nie spleśnieje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 lat temu
    Witam, czy można zamrozić zakwas na barszcz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 5 lat temu
    A cały ten wywar grzybowy, wlać czy ile?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    Witam czy burak jest potrzebny czy wystarczy tylko zakwas? A jeśli burak jest potrzebny można użyć tych z zakwasu??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    :) Czy jeden burak do wywaru na pewno wystarczy? Zależy mi by barsz był esencjonalny i miał ladny kolor. Czy dwie szklanki zakwasu to zapewnią? Pozdrawiam ciepło!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, zakwas sprawi, że barszcz będzie miał intensywny kolor. Ostatnio nawet zrobiłam zwykły wywar warzywny bez buraka, bo akurat wszystkie buraki poszły do zakwasu i kolor był bardzo intensywny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 5 lat temu
    Dzień dobry. Czy poleca Pani jakieś konkretne grzyby?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Witam. Jeśli chcę zrobić barszcz z podwójnej porcji to zakwas zrobić z 2kg buraków i dodać cały do barszczu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie, powinien wystarczyć z 1 kg buraków. Dodaję zakwas do smaku, nie cały. ok. 2 szklanek na tę ilość co w przepisie. Jak zrobisz z podwójnej porcji to zakwasu potrzeba ok. 1 litra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 5 lat temu
    Ile wychodzi z tego przepisu tego barszczu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 5 lat temu
    Czy można taki barszcz zamrozić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, można. Ważne, żeby go stopniowo ogrzewać, żeby się nie zagotował, bo straci kolor, ale to dotyczy również niemrożonego barszczu (dream)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Barbara · 4 lat temu
        żeby zakwas nie spleśniał na samą górę zakwasu dodaję cienki plasterek świeżego imbiru. to działa.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          lamal · 3 lat temu
          Pewnie tak samo działał by chrzan, taki polski imbir ;)