Barszcz wigilijny na zakwasie


Barszcz wigilijny na zakwasie z kiszonych buraków. Barszcz podajemy z uszkami. Zakwas można przygotować już kilka tygodni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przepis na niego znajdziecie tutaj: „Zakwas buraczany”.
Składniki na ok. 1,5 litra barszczu, ok. 5- 6 porcji:
Wywar warzywny:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 burak
- ½ selera
- kawałek pora
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr wody
Wywar grzybowy:
- ok. 30g suszonych grzybów
- 500ml wody
Zakwas buraczany:
- z przepisu: „Zakwas buraczany”
Dodatkowo:
- majeranek
- czosnek
- sól, czarny pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
- Grzyby przełożyć do niedużego garnka i zalać wodą. Pozostawić na noc.
- Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzić przez sitko. (Grzyby wykorzystać do uszek, pierogów itp.).
- Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę, seler i buraka obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki ziemniaczanej).
- Wywar grzybowy połączyć z warzywnym. Dodać zakwas buraczany do smaku. (Ja daję 2 szklanki. Proporcje wywarów można zmieniać w zależności od upodobań). Podgrzewać, uważając, aby barszczu nie zagotować, bo straci kolor. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. (Można również dodać jeszcze przeciśnięty przez prasę ząbek lub dwa czosnku i po podgrzaniu przecedzić cały barszcz przez sitko wyłożone gazą).
- Podawać z uszkami lub w szklance czysty.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania: ok.
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 1,5 litra barszczu, ok. 5- 6 porcji |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.