Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie z kiszonych buraków. Barszcz podajemy z uszkami. Zakwas można przygotować już kilka tygodni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przepis na niego znajdziecie tutaj: „Zakwas buraczany”.

Składniki na ok. 1,5 litra barszczu, ok. 5- 6 porcji:

Wywar warzywny:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 burak
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody

Wywar grzybowy:

  • ok. 30g suszonych grzybów
  • 500ml wody

Zakwas buraczany:

Dodatkowo:

  • majeranek
  • czosnek
  • sól, czarny pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby przełożyć do niedużego garnka i zalać wodą. Pozostawić na noc.
  2. Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzić przez sitko. (Grzyby wykorzystać do uszek, pierogów itp.).
  3. Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę, seler i buraka obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki ziemniaczanej).
  4. Wywar grzybowy połączyć z warzywnym. Dodać zakwas buraczany do smaku. (Ja daję 2 szklanki. Proporcje wywarów można zmieniać w zależności od upodobań). Podgrzewać, uważając, aby barszczu nie zagotować, bo straci kolor. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. (Można również dodać jeszcze przeciśnięty przez prasę ząbek lub dwa czosnku i po podgrzaniu przecedzić cały barszcz przez sitko wyłożone gazą).
  5. Podawać z uszkami lub w szklance czysty.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania: ok.
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 1,5 litra barszczu, ok. 5- 6 porcji

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Barszcz wigilijny na zakwasie