Zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa

Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków, o pięknym kolorze. Jest bardzo szybka do przygotowania. Polecam podawać ją z jajkiem na twardo.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • pęczek botwinki z burakami (ok. 500g)
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Botwinkę dokładnie umyć. Łodygi i liście posiekać. Odstawić na bok.
  2. Marchewkę i buraczki obrać i pokroić w małą kostkę.
  3. Wywar zagotować. Dodać marchewkę i buraczki i gotować na średniej mocy palnika ok. 15 minut. Następnie dodać posiekane liście i łodygi oraz sok z cytryny. Gotować parę minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Na końcu dodać słodką śmietanę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa botwinkowa