Zupa botwinkowa


Zupa botwinkowa
Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków, o pięknym kolorze. Jest bardzo szybka do przygotowania. Polecam podawać ją z jajkiem na twardo.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
- pęczek botwinki z burakami (ok. 500g)
- 1 marchewka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Botwinkę dokładnie umyć. Łodygi i liście posiekać. Odstawić na bok.
- Marchewkę i buraczki obrać i pokroić w małą kostkę.
- Wywar zagotować. Dodać marchewkę i buraczki i gotować na średniej mocy palnika ok. 15 minut. Następnie dodać posiekane liście i łodygi oraz sok z cytryny. Gotować parę minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Na końcu dodać słodką śmietanę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.