Bulion wołowy

Bulion wołowy

Bulion, czyli wywar jest podstawą zup, sosów i innych dań. Domowy bulion jest aromatyczny, esencjonalny i pełen wartości odżywczych. Dobrze jest mieć przygotowany bulion wcześniej, aby oszczędzić sobie czas przy przygotowaniu wybranego dania z jego użyciem i aby nie sięgać po gotowe kostki rosołowe. Bulion można przechować w lodówce, szczelnie zamknięty np. w słoiku, ok. 1 tygodnia. Można go również podzielić na porcje i zamrozić. Zamrożony bulion można przechowywać przez ok. 2 miesiące.

Najważniejszą zasadą przy gotowaniu bulionu jest, aby gotował się on powoli. Woda powinna tylko "mrugać". W taki sposób otrzymamy klarowny bulion, inaczej będzie on mętny. Poza tym bulion mięsny powinien gotować się ok. 3 godzin.

Składniki:

  • ok. 700 g mięsa wołowego (np. goleń, szponder, mostek)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ok. ¼ korzenia selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. (Najlepiej, aby nie był to garnek niski i szeroki. Lepiej wybrać garnek węższy, a wyższy, ponieważ w takim garnku odparowanie płynu odbywa się wolniej). Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką. Następnie należy zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć i gotować mięso ok. 30 minut.

4

  1. W tym czasie przygotować warzywa. Marchewki, pietruszki, seler, por i natkę pietruszki umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, nabić np. na widelec i opalić nad palnikiem. Skórka powinna zrobić się prawie czarna z bąbelkami. (Jeśli nie macie kuchenki gazowej to można to zrobić używając palnika do Crème brûlée lub włożyć cebulę do piekarnika przy ustawionej funkcji grilla).

2

3

  1. Pokrojone marchewki, pietruszki, seler, pora i opaloną cebulę dodać do gotującego się wywaru. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Garnek przykryć (pozostawiając małą szczelinę) i gotować dalej na niskiej temperaturze palnika ok. 2- 3 godzin. Na ok. pół po godziny przed końcem gotowania dodać natkę pietruszki.
  2. Po tym czasie wyciągnąć mięso i warzywa, a bulion przelać przez sitko. Jeśli bulion byłby za tłusty można ściągnąć łyżką trochę tłuszczu. Najłatwiej to zrobić, gdy bulion jest schłodzony. Mięso można wykorzystać np. do krokietów lub pasztecików.
  3. Bulion jest gotowy. Można przygotować na nim od razu zupę lub przechować w lodówce, albo zamrozić.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bulion wołowy Bulion wołowy
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ryszard · 3 lat temu
    Pierwszy raz zrobiłem nie tylko wg. tego przepisu ale w ogóle rosół na wołowym. Dałem polędwicę, chyba za chude mięso na zupę. Tłustych "oczek" było mało. Ale póżniej już po zupie (bardzo smacznej) wołowinka z chrzanem tylko palce lizać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Zrobiłam i wyszło pyszne🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pawel · 4 lat temu
    Jesli mamy jesc super zdrowo to trzeba w wolnowarze gotowac na najnizszym ustawieniu 24 godziny tylko kosci. Potem dodac reszte. Taki wywar doskonale uszczelnia jelita. Chrzastki i sciegna sie rozpuszcza, zostana same czyste kosci i o to chodzi. Juz kiedys znano potezne wlasciwisci zdrowotne takiego wywaru. Drugi najzdrowszy napoj na planecie zaraz po mleku prosto od krowy karmionej trawa.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Damian · 4 lat temu
      co to za bzdury, czemu niby mleko jest takie zdrowe? Może dla małych cielaków, ale na pewno nie dla człowieka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 2 lat temu
      Najzdrowszy napój na planecie to woda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola K. · 4 lat temu
    Niezawodny przepis! Pani strony - zarówno wypieki i kuchnia domowa, są moją biblią gotowania. Od 2 lat przygotowuję stąd różne potrawy, wszystko pięknie wychodzi, a jak coś nie wychodzi, tzn. że gdzieś coś przeoczyłam :). Mam takie małe marzenie, żeby obie strony w całości przedrukować ze wszystkimi przepisami! To by była gratka! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotrek · 4 lat temu
    nie jest napisane kiedy dodać sól! a zdaje się że na samym początku...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Wrzeszcz · 4 lat temu
    Witam,
    Pierwszy raz zrobilam Bulion Wolowy,...a dokladniej to z niego zrobilam zupe jarzynowa. Warzywa (por, seler, pietruszke) starlam na grubych oczkach, Maechewke pokroilam w kostke, por pokroilam cienko, natke pietruszki pokroilam na drobno. Wszystko inne zrobilam jak bylo w przepisie. Po tych trzech godzinach dodalam ugotowane osobno ziemniaczki kalafior i brokule. Wszystkim bardzo smakowalo :) sama bylam w szoku ze taka dobra wyszla, dziekuje slicznie za ten przepisa i pomoc w stawianiu powaznych krokow w kuchni :P :D