Zupa z dyni z mięsem mielonym
- Szczegóły

Smaczna, kremowa i pikantna zupa ugotowana na wytrawnym winie. Świetna alternatywa do lekko słodkiego kremu z dyni. (Przepis tutaj: „Zupa- krem z dyni”).
Pokrojone kawałki dyni gotujemy do miękkości w bulionie i białym winie wytrawnym, a następnie miksujemy na krem. Na końcu dodajemy podsmażone mięso mielone, dodajemy śmietanę i doprawiamy. Szybko, łatwo i smacznie. Idealna w sezonie jesienno- zimowym.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 800g dyni (u mnie Hokkaido)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250ml białego, wytrawnego wina
- 500ml bulionu (najlepiej wcześniej ugotowanego, może być również z kostki rosołowej)
- 150g mięsa mielonego (wołowego, ale niekoniecznie)
- 125ml gęstej, kwaśniej śmietany
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać i pokroić w kostkę. (Hokkaido nie obieramy ze skóry).
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.
- Wino i bulion wlać do garnka i zagotować. Dodać dynię i cebulę z czosnkiem i gotować pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.
- Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Mięso mielone podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem i dodać do zupy.
- Na końcu dodać śmietanę.
Przepis pochodzi z tej strony: shop-apotheke.com
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 1 godz. |
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.