Zupa z dyni z mięsem

Smaczna, kremowa i pikantna zupa ugotowana na wytrawnym winie. Świetna alternatywa do lekko słodkiego kremu z dyni. (Przepis tutaj: „Zupa- krem z dyni”).
Pokrojone kawałki dyni gotujemy do miękkości w bulionie i białym winie wytrawnym, a następnie miksujemy na krem. Na końcu dodajemy podsmażone mięso mielone, dodajemy śmietanę i doprawiamy.  Szybko, łatwo i smacznie. Idealna w sezonie jesienno- zimowym.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 800g dyni (u mnie Hokkaido)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250ml białego, wytrawnego wina
  • 500ml bulionu (najlepiej wcześniej ugotowanego, może być również z kostki rosołowej)
  • 150g mięsa mielonego (wołowego, ale niekoniecznie)
  • 125ml gęstej, kwaśniej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać i pokroić w kostkę. (Hokkaido nie obieramy ze skóry).
  2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.
  3. Wino i bulion wlać do garnka i zagotować. Dodać dynię i cebulę z czosnkiem i gotować pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.
  4. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Mięso mielone podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem i dodać do zupy.
  6. Na końcu dodać śmietanę.

Przepis pochodzi z tej strony: shop-apotheke.com

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Zupa z dyni z mięsem