Zupa krem z ziemniaka i cukinii

Składniki na 4 porcje:

  • 500g ziemniaków
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko
  • 50ml słodkiej, płynnej śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę  szczypiorku lub zielonej cebulki (dymki)
  • 2 kromki chleba tostowego

Sposób przygotowania:

  1. Chleb tostowy pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni. Odstawić na bok.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  5. Na łyżce oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i cukinię i chwilę podsmażyć. Dodać wywar i gotować ok. 20 minut , aż warzywa zmiękną.
  6. Garnek ściągnąć z pieca. Zupę zmiksować na krem.
  7. Żółtko wymieszać ze śmietaną dodać do zupy i już nie gotować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  8. Zupę rozlać do talerzy, posypać grzankami i szczypiorkiem.

Zupa krem z ziemniaka i cukinii