Krem kalafiorowy


Krem kalafiorowy
Gęsta, sycąca zupa- krem z kalafiora. Jest prosta, smaczna i pożywna.
Składniki na ok. 6 porcji:
- ok. 2,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- ¼ litra mleka
- trochę posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na wywarze.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na łyżce oleju.
- Kalafior odcedzić. (Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać!)
- W garnku roztopić masło. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Szybko mieszając, wlać mleko, 250ml wywaru i cebulę. Całość zagotować.
- Dodać kalafior, odkładając na bok parę różyczek do dekoracji.
- Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Jeśli krem byłby za gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru).
- Zupę rozlać do talerzy. Udekorować różyczkami kalafiora i natką pietruszki.
Smacznego.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.