Krem kalafiorowy

Krem kalafiorowy

Krem kalafiorowy

Gęsta, sycąca zupa- krem z kalafiora. Jest prosta, smaczna i pożywna.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 2,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • ¼ litra mleka
  • trochę posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na wywarze.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na łyżce oleju.
  3. Kalafior odcedzić. (Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać!)
  4. W garnku roztopić masło. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Szybko mieszając, wlać mleko, 250ml wywaru i cebulę. Całość zagotować.
  5. Dodać kalafior, odkładając na bok parę różyczek do dekoracji.
  6. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  (Jeśli krem byłby za gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru).
  7. Zupę rozlać do talerzy. Udekorować różyczkami kalafiora i natką pietruszki.

Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Krem kalafiorowy

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzew Owsiany · 1 lat temu
    Ogólnie zupa dobra, tylko w przepisie instrukcje są trochę niejasne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 8 lat temu
    Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kalafiora, potem dodajemy odcedzonego kalafiora i miksujemy. Co robimy z pozostałą ilością wywaru, w którym gotował się kalafior? Sporo tego zostanie. Też dodajemy do zupy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu, gdyby wyszedł za gęsty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beti · 9 lat temu
    Mąkę można zastąpić dodaniem ziemniaczków. Jest jeszcze pyszniejsza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 11 lat temu
    Zupkę właśnie ugotowałam. Pycha :) To jest to czego szukałam na dziś. Z pewnością zajrzę jeszcze w to miejsce w poszukiwaniu ciekawych przepisów :)

    Dzięki za ten :) Zupa trafi do mojego menu ;)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 12 lat temu
    pycha :lol: :cry: :eek: :) [i][i]supi