Szybki sos pomidorowy


Uniwersalny, błyskawiczny sos pomidorowy do gołąbków, mięsa, czy makaronu.
Składniki:
- 500 g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej), ewentualnie puszka (400g) pomidorów krojonych bez skórki
- pół małej cebuli
- 100 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- sól, pieprz, suszone oregano
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki słodkiej śmietany 30- 36%, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na łyżce oleju.
- Do garnka wlać przecier pomidorowy, bulion, dodać cebulę i przyprawy. Zmiksować blenderem na gładki sos. Podgrzać. Na końcu można dodać śmietanę według uznania.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.