Pesto

24 Komentarzy
Pesto

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi - Pesto alla genovese. Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba.

Składniki na ok. 200 ml pesto:

  • 60 g świeżych listków bazylii (Potrzebne są 2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g orzeszków piniowych
  • 60 g startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 70- 80 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania

Sposób przygotowania:

  1. Listki bazylii umyć i dobrze osuszyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. 1 miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Pesto można również zamrozić.

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 200 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pesto Pesto
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.