Pesto
Ocena użytkowników: 5 / 5







Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi - Pesto alla genovese. Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba.
Składniki na ok. 200 ml pesto:
- 60 g świeżych listków bazylii (Potrzebne są 2 doniczki bazylii)
- 2 ząbki czosnku
- 35 g orzeszków piniowych
- 60 g startego parmezanu (lub innego twardego sera)
- 70- 80 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz według uznania
Sposób przygotowania:
- Listki bazylii umyć i dobrze osuszyć.
- Czosnek obrać.
- Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
- Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. 1 miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
- Pesto można również zamrozić.
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość: |
ok. 200 ml |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Prawda, przepyszne. Zrobiłam z 1,5 porcji. Oczywiście część idzie do zamrażarki. Pozdrawiam Smakoszy pesto.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja robiłam z rukoli, z liści młodej rzodkiewki z ogródka, równie pyszne, polecam😊
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszne............mniam
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ostatnio odkryłam pesto z pestek dyni. Rewelacja!Próbowałam zrobić sama ale póki co bez porównania z tym co kupiłam na allegro ( od Ziarno Smaku). Może jakiś przepis na pesto z pestek dyni??
- {"set":null,"list":{"3":1,"2":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, 12 lat po domach włoskich pozwala mi zabrać głos w dyskusji. Po zrobieniu pesto, mieszamy na patelni z podgrzanym olejem z oliwek . Sos nie może być za gęsty.Wrzucamy na patelnię świeżo odcedzony makaron. Mieszamy. Uwaga. Sos nie może być za gęsty bo makaron wchłania sos. Wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem.Można - dla smakoszy - dodać olej z papryczek peperoncini.Jeśli sos zrobiony jest wg przepisu to buon appetito.
- {"set":null,"list":{"2":6,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis - parmazen powinien byc regianno a oliwa extra virgin (z pierwszego tloczenia)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przeczytałem, zrobiłem, zjadłem. Przepis wyśmienity na stałe wejdzie do użytku w naszej kuchni!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.I jeszcze jedno pytanie:
Jak makaron ugotuje to zostawić szklanke wody z ugotowanego makaraonu i wlać do miski i dodać pesto,żeby było smaczne i oblebiło makaron?Tak trzeba robić?
Czekam i dziękuję za odpowiedź=)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie mieszam pesto z wodą z makaronu. Po prostu dodaję bezpośrednio do ciepłego makaronu.
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam,
Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
Czekam na odpowiedź. :-)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz dać inne orzechy. Włoskie mogą być lub np. nerkowce, ziemne niesolone, migdały bez skórki, pestki słonecznika. Smak będzie się różnić. W końcu orzechy mają różne smaki, ale też będzie smaczne.
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.witam, czy jest możliwość żeby takie pesto zalać z góry oliwą i zostawić w słoiczku na zimę?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz zalać oliwą i przechować w lodówce max. do miesiąca. Chcąc przechować pesto dłużej powinnaś je zamrozić.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszne!!! Wyciąłem całą hodowlę bazylii
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pesto wyszło mi rewelacyjne! nawet nie myślałam, że to takie proste. widzę koniec bliski naszych bazyliowych zarośli... na sałatki tyle tego nie szło...
Dziękuję!- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[quote]czy czosnek można czymś zstąpić, mój organizm tego nie toleruje, może lubczyk? pytam poważnie.[/quote]
Można zastąpić Czosnkiem niedźwiedzim - to roślina :)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy czosnek można czymś zstąpić, mój organizm tego nie toleruje, może lubczyk? pytam poważnie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz go po prostu pominąć.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszło nieziemskie...uwielbiam pesto!!!!!!!!!!!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można orzeszki czymś zastąpić lub po prostu pominąć?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz dać inne orzechy np. nerkowce, ziemne niesolone, włoskie lub migdały bez skórki, pestki słonecznika.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.jak wy to jecie? jak zmieszana trawa z pokrzywą...
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pesto jest bardzo smaczne!!!ja zawsze kupuję gotowe ale tera spróbuję zrobić wasne!!! :-)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Swietny przepis, smaczne pesto mi wyszlo. Pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się