Pesto

Pesto

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi - Pesto alla genovese. Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba.

Składniki na ok. 200 ml pesto:

  • 60 g świeżych listków bazylii (Potrzebne są 2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g orzeszków piniowych
  • 60 g startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 70- 80 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania

Sposób przygotowania:

  1. Listki bazylii umyć i dobrze osuszyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. 1 miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Pesto można również zamrozić.

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 200 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pesto Pesto
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BK W-w · 11 miesięcy temu
    Prawda, przepyszne. Zrobiłam z 1,5 porcji. Oczywiście część idzie do zamrażarki. Pozdrawiam Smakoszy pesto. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    A ja robiłam z rukoli, z liści młodej rzodkiewki z ogródka, równie pyszne, polecam😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 4 lat temu
    Pyszne............mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Ostatnio odkryłam pesto z pestek dyni. Rewelacja!Próbowałam zrobić sama ale póki co bez porównania z tym co kupiłam na allegro ( od Ziarno Smaku). Może jakiś przepis na pesto z pestek dyni??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 8 lat temu
    Witam, 12 lat po domach włoskich pozwala mi zabrać głos w dyskusji. Po zrobieniu pesto, mieszamy na patelni z podgrzanym olejem z oliwek . Sos nie może być za gęsty.Wrzucamy na patelnię świeżo odcedzony makaron. Mieszamy. Uwaga. Sos nie może być za gęsty bo makaron wchłania sos. Wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem.Można - dla smakoszy - dodać olej z papryczek peperoncini.Jeśli sos zrobiony jest wg przepisu to buon appetito.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AmerykanskiChef.pl · 9 lat temu
    Super przepis - parmazen powinien byc regianno a oliwa extra virgin (z pierwszego tloczenia)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 10 lat temu
    Przeczytałem, zrobiłem, zjadłem. Przepis wyśmienity na stałe wejdzie do użytku w naszej kuchni!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ppaakk · 10 lat temu
    I jeszcze jedno pytanie:
    Jak makaron ugotuje to zostawić szklanke wody z ugotowanego makaraonu i wlać do miski i dodać pesto,żeby było smaczne i oblebiło makaron?Tak trzeba robić?
    Czekam i dziękuję za odpowiedź=)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie mieszam pesto z wodą z makaronu. Po prostu dodaję bezpośrednio do ciepłego makaronu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ppaakk · 10 lat temu
    Witam,
    Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
    Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
    Czekam na odpowiedź. :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz dać inne orzechy. Włoskie mogą być lub np. nerkowce, ziemne niesolone, migdały bez skórki, pestki słonecznika. Smak będzie się różnić. W końcu orzechy mają różne smaki, ale też będzie smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwonka · 10 lat temu
    witam, czy jest możliwość żeby takie pesto zalać z góry oliwą i zostawić w słoiczku na zimę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz zalać oliwą i przechować w lodówce max. do miesiąca. Chcąc przechować pesto dłużej powinnaś je zamrozić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 11 lat temu
    Pyszne!!! Wyciąłem całą hodowlę bazylii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Heimao · 11 lat temu
    Pesto wyszło mi rewelacyjne! nawet nie myślałam, że to takie proste. widzę koniec bliski naszych bazyliowych zarośli... na sałatki tyle tego nie szło...
    Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    [quote]czy czosnek można czymś zstąpić, mój organizm tego nie toleruje, może lubczyk? pytam poważnie.[/quote]
    Można zastąpić Czosnkiem niedźwiedzim - to roślina :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alergiczka · 11 lat temu
    czy czosnek można czymś zstąpić, mój organizm tego nie toleruje, może lubczyk? pytam poważnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beatriczenkiczen · 11 lat temu
    Wyszło nieziemskie...uwielbiam pesto!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 11 lat temu
    Czy można orzeszki czymś zastąpić lub po prostu pominąć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz dać inne orzechy np. nerkowce, ziemne niesolone, włoskie lub migdały bez skórki, pestki słonecznika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hrabia · 11 lat temu
    jak wy to jecie? jak zmieszana trawa z pokrzywą...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Pesto jest bardzo smaczne!!!ja zawsze kupuję gotowe ale tera spróbuję zrobić wasne!!! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    Swietny przepis, smaczne pesto mi wyszlo. Pozdrawiam