Sos holenderski


Przepis na pyszny sos holenderski. Ten klasyczny sos ma wielostronne zastosowanie. Pasuje super nie tylko do szparagów, ale również do innych warzyw, jajek, mięs i ryb.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 żółtka
- 200g masła
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić, zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Ściągnąć łyżką cedzakową biały nalot z masła.
- Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. (W tym celu należy włożyć garnek ze składnikami do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Utrzeć jajka mikserem na jasną, puszystą masę).
- Teraz należy uważać, aby woda w garnku tylko "mrugała". (Należy ustawić moc palnika na niską, aby po dodaniu masła sos się nie zwarzył. Można również ściągnąć sos z pieca i już nie gotując, dodać masło. Jeśli jednak będziemy ubijać na małej mocy palnika, sos powinien wyjść idealny). Dalej miksując, dodawać najpierw po łyżeczce, a później po łyżce roztopionego masła. Im wolniej dodamy masło, tym lepsza konsystencja sosu. Sos powinien wyjść dość gęsty i kremowy. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Sos serwować od razu. Nie powinno się go podgrzewać, bo może się zwarzyć.
Kuchnia: |
Francuska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.