Sos holenderski

Sos holenderski

Przepis na pyszny sos holenderski. Ten klasyczny sos ma wielostronne zastosowanie. Pasuje super nie tylko do szparagów, ale również do innych warzyw, jajek, mięs i ryb.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 żółtka
  • 200g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić, zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Ściągnąć łyżką cedzakową biały nalot z masła.

02

  1. Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. (W tym celu należy włożyć garnek ze składnikami do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Utrzeć jajka mikserem na jasną, puszystą masę).
  2. Teraz należy uważać, aby woda w garnku tylko "mrugała". (Należy ustawić moc palnika na niską, aby po dodaniu masła sos się nie zwarzył. Można również ściągnąć sos z pieca i już nie gotując, dodać masło. Jeśli jednak będziemy ubijać na małej mocy palnika, sos powinien wyjść idealny). Dalej miksując, dodawać najpierw po łyżeczce, a później po łyżce roztopionego masła. Im wolniej dodamy masło, tym lepsza konsystencja sosu. Sos powinien wyjść dość gęsty i kremowy. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Sos serwować od razu. Nie powinno się go podgrzewać, bo może się zwarzyć.
 

Kuchnia:

Francuska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Sos holenderski Sos holenderski
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eli · 3 lat temu
    Ja dodaję odrobinę gałki muszkatołowej ona świetnie poprawia smak tego sosu. Lubię Sos holenderski ale szparagi odpadają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    A mi wyszedł budyń i nie wiem co zrobiłam źle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Robiłam sos parę razy i zawsze wychodzi idealny. Szparagi z tym sosem są rewelacyjne😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 8 lat temu
    Jeśli sos się zważy przy dodawaniu masła (co zdarza się jeśli dodamy za dużo masła na raz) można go uratować dodając jedno żółtko więcej i ucierając mikserem przez krótki czas.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Smakosz-ortograf · 4 lat temu
      Zwarzy (jak w tekście) a nie zważy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Purystka językowa · 4 lat temu
        no tak, nie od wagi a od warunków, kocham poprawną pisownię
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Anna · 4 lat temu
          Warunków? Od war (wrzątek)... 😅 Humorystyczny, nasz język polski, przysparza wiele radości. 🤗 Kochani uściski, gotujmy, warzmy... 😅 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 lat temu
    A masło ma byc gorace czy letnie gdy bedziemy dodawac je do żołtek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Aneto, ciepłe. Podczas ubijania żółtek lekko przestygnie i takie należy od razu powoli dodawać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beatka · 9 lat temu
    ha, Sos holenderski najlepiej pasuje do tego, do czego smakuje. Podawać na gorąco do warzyw, jajek sadzonych, frytek, ryb, jednak najlepiej smakuje ze szparagami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    feliks · 9 lat temu
    Za moją Babcią i Mamą
    Nie z samych żółtek. W tej proporcji jedno jajko daję całe
    Zawsze sos kręcę na łaźni parowej, dodając też łyżeczkę mąki zwykłej albo ziemniaczanej (ale bardzo wolno i przed dodaniem masła) - Ważne by nie przekroczyć "dymienia sosu"
    Ostatnio robię też ten sos według rodzinnego przepisu na Varomie ale tam jest problem z czasem kręcenia po wstępnym zmiksowaniu. Tyle dobrze że można nastawić temperaturę.
    Ale nie przesadzajmy - wystarczy na zwykłej łaźni. Moja Babcia i Mama ubijały sos trzepaczką - i było. Wcale nie tak dużo roboty
    Ważne - sól, musztarda - tu nie podawana w przepisie - i nieco cukru.Do smaku
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      gość · 1 lat temu
      może pani robić z musztardą i mąką, ale to nie jest sos holenderski... 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Nie piszecie,że masło ma być ciepłe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bronia · 11 lat temu
    Musze koniecznie wypróbować ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 11 lat temu
    sos wykonywalam wielokrotnie i zawsze wychodzi znakomicie, polecam zwlaszcza do ryb chociaz pasuje do wielu potraw i jest naprawde wykwintny....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 11 lat temu
    Sos wychodzi swietny..:))