Sałatka z awokado i szpinakiem


Lekka sałatka ze świeżego szpinaku, awokado i pomidorków koktajlowych, z chrupiącymi plasterkami boczku. Polana sosem winegret. Idealna jako zdrowy, samodzielny, lekki posiłek.
Składniki na 3 porcje:
- 100 g świeżego szpinaku "Baby"
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 6 cienkich plasterków boczku
- pół małej cebuli
- pół awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
Sos winegret:
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
- Szpinak przełożyć na durszlak i przepłukać pod zimną wodą. Osuszyć i oderwać ogonki.
- Pół cebuli obrać i pokroić w drobną kostkę. Odstawić na bok.
- Plasterki boczku usmażyć z obu stron na suchej patelni. Boczek przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni, na wytworzonym tłuszczu, zrumienić pokrojoną cebulę.
- Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki.
- Miąższ z połowy awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
- Przygotować sos winegret: Do miseczki wlać ocet. Dodać miód, wodę, sól i pieprz. Wymieszać. Następnie wlewać stopniowo oliwę, mieszając, a na końcu dodać podsmażoną cebulę.
- Na trzech talerzach rozłożyć szpinak, na nim pokrojone pomidorki i awokado. Polać sosem. Na wierzch ułożyć po dwa plasterki boczku.
- Podawać najlepiej od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!