Lekka sałatka z bobu, ogórka, pomidora i awokado

Letnia, orzeźwiająca sałatka ze świeżych składników: bobu, ogórka, pomidora, awokado, rzodkiewki i szczypiorku polana sosem winegret. Niskowęglowodanowa, pyszna i zdrowa. Idealna na lekką kolację lub dodatek do mięsa.

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 250 g bobu (łuskanego)
  • 2 ogórki gruntowe lub ok. ⅓ szklarniowego
  • 1 duży pomidor (np. malinowy)
  • 4 rzodkiewki
  • ½ dojrzałego awokado
  • świeży szczypiorek (posiekany ok. 2 łyżek)

sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki. (Pomocny może okazać się artykuł: "Jak ugotować bób").

2

  1. Ogórki umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w większą kostkę. (Kroję ogórki wzdłuż na ćwiartki i potem wszerz na kawałki).
  2. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
  3. Rzodkiewki umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w drobną kostkę.
  4. Miąższ z połowy awokado pokroić w kostkę.
  5. Do dużej miski przełożyć ostudzony bób, pokrojone ogórki, pomidora, rzodkiewki, awokado i posiekany szczypiorek.

3

  1. Przygotować sos winegret: W miseczce wymieszać wszystkie składniki, mieszając energicznie trzepaczką.
  2. Sałatkę polać sosem i podawać.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Lekka sałatka z bobu, ogórka, pomidora i awokado