Sałatka ryżowa z tuńczykiem


Klasyczna sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem i majonezem. Szybka, prosta, smaczna i sycąca sałatka na imprezę, do biura, ale również na rodzinną kolację z pieczywem.
Składniki na ok. 5- 6 porcji:
- 100 g długoziarnistego ryżu
- 1 puszka z tuńczyka w oleju lub sosie własnym (ok. 150 g po odsączeniu)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (ok. 250 g po odsączeniu)
- 4 jajka
- trochę zielonej cebulki lub szczypiorku
- ok. 4 łyżek majonezu
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie. (Ryż powinien być ugotowany na sypko, nie rozgotowany). Następnie dobrze odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
- Tuńczyka i kukurydzę odsączyć.
- Ryż przełożyć do miski. Dodać odsączonego tuńczyka, kukurydzę i jajka. Dodać posiekaną zieloną cebulkę lub szczypiorek i majonezu do smaku (ok. 4 łyżek). Doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę można podawać od razu. Można ją również schłodzić w lodówce.
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.