Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Klasyczna sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem i majonezem. Szybka, prosta, smaczna i sycąca sałatka na imprezę, do biura, ale również na rodzinną kolację z pieczywem.

Składniki na ok. 5- 6 porcji:

  • 100 g długoziarnistego ryżu
  • 1 puszka z tuńczyka w oleju lub sosie własnym (ok. 150 g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (ok. 250 g po odsączeniu)
  • 4 jajka
  • trochę zielonej cebulki lub szczypiorku
  • ok. 4 łyżek majonezu
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. (Ryż powinien być ugotowany na sypko, nie rozgotowany). Następnie dobrze odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
  3. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć.
  4. Ryż przełożyć do miski. Dodać odsączonego tuńczyka, kukurydzę i jajka. Dodać posiekaną zieloną cebulkę lub szczypiorek i majonezu do smaku (ok. 4 łyżek). Doprawić solą i pieprzem.
  5. Sałatkę można podawać od razu. Można ją również schłodzić w lodówce.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka ryżowa z tuńczykiem