Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą
Pyszna, sycąca sałatka z ziemniaków, jajek i makreli. Można ją podawać samą lub z pieczywem. Wspaniała na uroczystości, jak również na kolację.
Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 700 g najlepiej małych ziemniaków typu A (czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
- ok. 150 g wędzonej makreli
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
- ok. 150 g majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotować w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości (ok. 20- 30 minut). Odcedzić i pozostawić, aby trochę ostygły. Następnie obrać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
- Ziemniaki pokroić na duże kawałki.
- Z makreli ściągnąć skórę i wyciągnąć ości.
- Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Do dużej miski przełożyć ziemniaki. Dodać szczypiorek, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać makrelę i wymieszać delikatnie. Na końcu wmieszać delikatnie jajka.
- Sałatkę przykryć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 21055
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.