Sałatka śledziowa


Sałatka śledziowa
Sałatka z matjasów, cebuli, jabłka i ogórka w śmietanie z dodatkiem majonezu. Zawiera również rzodkiewkę, która nie tylko wzbogaca ją smakowo, ale również dodaje koloru. Sałatka jest bardzo smaczna. Najsmaczniejsza, gdy jest dobrze schłodzona w lodówce. Można podawać ją z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju (ok.250g)
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 2 ogórki konserwowe
- 200g kwaśnej śmietany
- 50ml majonezu
- 4 rzodkiewki
- sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórki pokroić w kostkę.
- Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.
- Matjasy pokroić na kawałki.
- Rzodkiewki przekroić na pół i pokroić w paseczki.
- Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
- Sałatkę wstawić do lodówki, do słodzenia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.