Sałatka ziemniaczana w stylu bawarskim, bez dodatku majonezu. Zamiast majonezu ziemniaki zalane są bulionem z dodatkiem octu i oleju. Sałatkę wzbogaca dodatek kurek i suszonych pomidorów.
Składniki:
600g ziemniaków
100g boczku wędzonego
200g kurek
80ml bulionu
1 łyżka octu balsamicznego
5 suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
sól, pieprz
2 garście natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w grube plasterki.
Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni bez tłuszczu.
Kurki oczyścić. (Artykuł o czyszczeniu kurek znajduje się: tutaj). Większe pokroić na kawałki, małe pozostawić całe. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Dodać kurki i smażyć na średniej mocy palnika, aż zmiękną.
Suszone pomidory w oleju pokroić w paseczki.
Bulion mocno podgrzać. Do gorącego dodać ocet, łyżkę oleju z suszonych pomidorów, szczyptę soli i pierzu.
Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać boczek, suszone pomidory i kurki. Zalać gorącym bulionem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać delikatnie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Sprowadziłam tę sałatkę do wersji wegetariańskiej, nieco lżejszej, z pominięciem boczku. Natomiast plasterki ziemniaka zalewam najpierw gorącym bulionem warzywny, żeby przeszły smakiem do wystudzenia. Pomysł ogólnie świetny- połączenie ziemniaków z kurkami w wersji sałatkowej jest bardzo smaczne.