Sałatka żydowska

Sałatka żydowska

Podstawowymi składnikami sałatki żydowskiej są ziemniaki, jajka i cebula. Przygotowując tę sałatkę warto jest zwrócić uwagę na jakość ziemniaków. Nie powinny być one sypkie po ugotowaniu, aby dało się je bez problemu pokroić w kostkę. Sałatka pasuje do mięsa, wędliny, jak również śledzi. Można ją jeść także samą z pieczywem.

Od lat robię tę sałatkę, zamieniając zwykłą cebulę na młodą, zieloną cebulkę. Polecam spróbować. Zielona cebulka jest zdecydowanie delikatniejsza i według mnie sałatka z jej dodatkiem smakuje lepiej. Poza tym taka wersja jest wizualnie atrakcyjniejsza.

Składniki na ok. 8 porcji (ok. 1,5 litra):

  • 1 kg ziemniaków typu A (czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
  • 6 jajek
  • 1 cebula lub pęczek zielonej, młodej cebulki (albo szczypiorku)
  • ok. 300 ml majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ciepłe obrać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Dobrze jest ziemniaki oziębić, wstawiając je po obraniu na jakiś czas np. do lodówki, aby były twarde, dzięki czemu łatwiej będzie się je kroić i nie będą się rozpadać. Można ugotować ziemniaki wieczór wcześniej).
  2. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  4. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i pokroić drobno. (Jeśli używamy zwykłą cebulę, należy ją obrać i drobno posiekać).
  5. Ziemniaki, jajka i cebulę przełożyć do miski. Dodać tyle majonezu, aby składniki się połączyły, a sałatka nie była za sucha. (Ilość majonezu zależy od ziemniaków).
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka żydowska Sałatka żydowska
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Zamiast octu,można dać sok z kiszonych ogórków. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    P · 1 lat temu
    Ja pamiętam że był jeszcze ogórek kwaszony ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anżej · 2 lat temu
    Wersją turbo ziemniak z cebula ocet olej sól pieprz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Ja do sałatki dodaję czerwona cebulę sparzoną wrzątkiem z octem (zalewam na kilka minut żeby zmiękła) mega pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alex · 2 lat temu
    A ja dla wzbogacenia smaku dodaje ogórki kiszone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jerzy KOSMOS · 2 lat temu
    Prawdziwa sałatka po żydowsku nie uznaje majonezu tylko oliwa lub olej. Może być czosnek i dużo pieprzu ew. sól-żadnych innych przypraw. Druga wersja - jak wyżej , lecz bez jajek. I to są sałatki po żydowsku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 3 lat temu
    Moja wersja tej sałatki to jajka, zmieniaki, drobno skrojony świeży por, majonez, sól, pieprz. Pycha !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elwa · 3 lat temu
    U mnie jajka po żydowsku to tylko jajka na twardo, dużo szczypiorku, dużo pieprzu i olej, a nie majonez. Zawsze bez ziemniaków. U nas to obowiązkowa sałatka wielkanocna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    U mnie taka sałatkę robi się do grilla, jest mega dobra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 3 lat temu
    Pyszna sałatka, moja mama podawała ją z gorącym kotletem schabowym, pycha! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Pyszna salatka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    Banalna, ale smaczna. Polecam wypróbować ten przepis zmodyfikowany o dodatek kukurydzy zamiast (nie oprócz) ziemniaków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AniaA · 4 lat temu
    Bardzo dobra salatka! Ja dalam i cebule i szczypiorek :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 7 lat temu
    Też uważam że bardzo dobra jest ta sałatka ale u mnie w domu zamiast cebuli dajemy pora
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tomek · 9 lat temu
    ja tez tak uwazam , salatka mega super , :P palce lizac, .pamietajmy o musztardzie , i o mlodej cebulce, plus cytrynka, mega super . pozdrawiam serdecznie wszystkich .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 9 lat temu
    Bardzo, bardzo smaczna i nietypowa sałatka. Ziemniaki z jajkami uzupełniają się idealnie :) Robiłam ją już kilkukrotnie i z pewnością nie raz powtórzę. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    a ja dodaję szczypiorek zamiast cebuli, również smakuje rewelacyjnie, jak też wygląda ;)
    polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 10 lat temu
    A ja dodaję jeszcze 1-2 łyżeczki musztardy i Najważniejsze sok z cytryny lub 2 łyżki octu i jest Super a na końcu dopiero majonez .Sałatka jest lekko kwaśna i nie jest mdła.Goście zachwyceni smakiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilka · 10 lat temu
    pyszna jest, ale ja daje zamiast cebuli porę i do majonezu jeszcze musztardy francuskiej. I jest mega! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    xxx2 · 11 lat temu
    Bardzo ciekawa sałatka, na pewno spróbuję :)